Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

130 години отбелязва „Арсенал” – Казанлък

130 години отбелязва казанлъшкият завод „Арсенал”, предаде кореспондент на радио „Фокус” - Велико Търново . По повод празника, вратите на оръжейницата бяха отворени за посетители.

Музеят и площадчето пред Централното управление в завода бяха изпълнени с граждани и хора, работили преди години в „Арсенал”. Изпълнителният директор Николай Ибушев приветства всички с „Добре дошли” и покани на сцената пред паметника на Фридрих Енгелс, чието име носеше преди години „Арсенал”, кмета на общината Стефан Дамянов, и двама бивши директори Иван Иванов и Тончо Чукалов. За доброто настроение на хилядите работещи в казанлъшкият оръжеен завод се погрижиха Милица и Веселин Маринов.
„Арсенал” е най-старото предприятие от отбранителната индустрия и най-голямото в сектор машиностроене в България. „Арсенал” е основан на територията на Русе след 1878 година, след изтеглянето на руските войски след завършването на Руско-турската война, на основата на машинни съоръжения, технологии, резервни части и опит, които са имали руските работилници, съпровождащи армията. В последствие, след обединяването на България, е преместен в София под името Софийски артилерийски арсенал, който е приемник на Русенския. След завършването на Първата световна война, Балканската война се оказва, че месторазположението на стратегически важния тогава Софийски артилерийски арсенал в София, е преместен на територията на Казанлък, която е в Розовата долина, между две планини, стратегически по-добре защитено, централно място в България и от 1924 година под името Държавна военна фабрика, този завод се намира на нашата територия. В последствие получава най-различни имена, а от 1988 година носи името „Арсенал”, разказа за „Фокус” изпълнителният директор на предприятието Николай Ибушев.

Деница ГЕОРГИЕВА | радио "Фокус" - Велико Търново

 

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: