Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ОИК-Казанлък не уважи жалбата на Яне Янев

Общинската избирателна комисия в Казанлък остави без уважение, като неоснователна жалбата и сигнала на ПП „Ред, законност и справедливост”, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . Решението е с номер 313 от днешна дата. В него се казва, че сигналът и жалбата са подадени от Иван Тишев, пълномощник на Яне Янев.

„Пълномощното е издадено конкретно за регистрацията на ПП „Ред, законност и справедливост” и за представяне на кандидатите за общински съветници в ОИК-Казанлък за регистрация. Пълномощното е издадено със срок и е валидно до 21-ви май 2008 година. След тази дата ново пълномощно в ОИК до подаване на жалбата (сигнала) не е представено. В конкретния случай жалбата е подадена от лице без представителна власт, тъй като”, пише в решението на комисията.
По отношение представените в жалбата на Янев факти за нарушение на член 65, алинея 1 и член 41, алинея 3 от Закона за местните избори, ОИК също се произнесе. По този въпрос тя счита, че няма правно основание за заличаване регистрацията на предизборна коалиция „Експерти за Казанлък”(ПП „Обединен блок на труда” и ПП „Земеделски съюз Александър Стамболийски”).
Двете решения на ОИК са обявени на табло в Община Казанлък.


 

Политическа партия „Ред, законност и справедливост” ще обжалва решението на Общинската избирателна комисия в Казанлък пред ЦИК, заяви за Агенция “Фокус” лидерът на партията Яне Янев. Днес ОИК остави без уважение като неоснователна жалбата и сигнала на ПП „Ред, законност и справедливост” за неправилно изписани бюлетини.
„Надявам се ЦИК да не наруши практиката си от редовните местни избори – никъде в България не беше допуснато на редовните избори да бъдат регистрирани коалиции, без да бъдат изписани зад името на коалицията абревиатурите или целите наименования на съставящите коалицията партии”, каза Янев.
Имената на две от коалициите върху бюлетините са отпечатани без имената на съставящите ги партии, което било в грубо нарушение на Закона за местните избори и подвежда избирателите да подадат гласа си за формация, която на практика не е такава, каквато избирателите могат да прочетат пред тъмната стаичка, обясни депутатът.
„Получава се странният парадокс, че пред избирателната секция е изписано името на коалицията с пълното й наименование, а в бюлетината е вписана по съвсем различен начин. Това е реална предпоставка за касиране на изборите и затова призовавам ЦИК по най-бързия начин да се разпореди бюлетините да бъдат иззети и да бъдат отпечатани наново”, каза още лидерът на „Ред, законност и справедливост”.
“Решението на ОИК в Казанлък по отношение на подадената жалба на ПП „Ред, законност и справедливост” е невеж опит за измъкване от ситуацията. Жалбата на партията до ОИК е четири страници, от които конкретни текстове и императивни норми на закона. Решението е едно витиевато изречение при липса на каквито и да е мотиви и то в последния момент издадено”, каза още той. Според него ОИК допускала и други технически нарушения, които утре партията ще посочи с жалби.
„Държавата и правителството не са в състояние да осигурят таен и демократичен вот”, каза в заключение лидерът на партията.

20 юни 2008 | Агенция "Фокус"
Деница ГЕОРГИЕВА

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: