Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

С резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации от 2005 г се призовават правителствата  и международната общественост, всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като  “Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия”.През 2013 г календарният ден за възпоменание е 17 ноември.
През периода 1990-2012 г, включително, при пътнотранспортни произшествия в България са загинали общо 23 807 души и са получили наранявания в различна степен 185 301. Близо 30 % от тежко ранените остават инвалиди за цял живот. От общия брой на убитите 24 %  са деца, юноши и млади хора до 24 годишна възраст. Жертвите деца и юноши до 17-годишна възраст са над 7 % от всички загинали. Близо 60 % от жертвите на пътнотранспортни произшествия са хора в трудоспособна възраст /между 25 и 64 години/.
През 2012 г в страната загубилите живота си деца, юноши и младежи до 24-годишна възраст са 134, ранените - 2807. Загиналите деца и юноши до 17-годишна възраст са 26, ранените 1080.
От началото на 2013 г до 10 ноември в страната при ПТП са загинали 510 и са ранени 7 538 души.
В рамките на Европейския съюз  загубите от ПТП  възлизат на над 130 млрд. евро.
Пътните произшествия възникват най-вече поради: непознаване на рисковите фактори от водачи и пешеходци /последиците от скоростта, намалена и ограничена видимост; от пренебрегването на техническата неизправност на превозното средство; неволно, от незнание или съзнателно нарушаване на правилата за движение; недостатъчно ниво на подготвеност на хора от всички възрасти за оцеляване в рисковата среда на пътното движение – както за управление на МПС, така и за предпазване в качеството си на пешеходец; склонност или закоравели навици да се шофира в нетрезво състояние; подценяване и неизползване на предпазните колани от водачи и най-вече от пътниците; пренебрегване на системите за безопасно превозване на деца /столчета и седалки/; преумора, афект, изнервеност, сънливост, неадекватност зад волана; пасивност на околните за решителна намеса за предотвратяване на управление на автомобили от хора в нетрезво състояние или неправоспособни; недостатъчната ангажираност на семейството за обучение, възпитание и опазване на собствените деца като участници в движението и много други фактори.
Всеки месец по пътищата на страната над 700 души пострадват от пътни злополуки, от тях над 55 загиват. Пътнотранспортните произшествия с тежки последици не са природно бедствие, на което не можем да се противопоставим, и не са цената, която трябва да плащаме  за нашата ежедневна мобилност. Те са основно резултат от човешки грешки, които могат да бъдат предвиждани и преодолявани.
Тревожна е нечувствителността на хората към последиците  и нещастията  с хора около тях. Примерно, в едно село за неголям период загиват при катастрофи двама или трима неправоспособни.  Или пък те са причинили смъртта на други млади хора от същото село. Всички са дълбоко натъжени  и скърбят. Но непосредствено след погребенията   в същото село  може да се видят отново неправоспособни и пияни зад волана и мотоциклета.Човек не се учи от нещастията с другите и грешките, които са довели до тях. Той е почти убеден, че лично на тях това не може да се случи.
И друго е твърде куриозно. Хората са  много състрадателни и готови да помагат на тежко пострадали при катастрофи, особено на осакатени за цял живот млади и деца. В същото време, същите тези хора /състрадателните/ , на пътя зад волана се държат като истински агресори – с шеметни скорости, безумни изпреварвания, избягващи като по чудо, на сантиметри, челния удар с колата на невинен  случаен шофьор срещу автомобила им.
Денят за възпоменание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Няма гражданин, който пряко или косвено да не е засегнат от войната по пътищата – близки, роднини, приятели. На  практика броят на загиналите е много по-голям от този, посочен в статистиката. Много хора умират месеци и години след катастрофите, в резултат на получените травми и последващи във времето усложнения.
На 17 ноември 2013 г следва да приканим всички граждани да се замислят за опасностите  в пътното движение и как да се предпазим от тях. Да приканим гражданите да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка  кога преди злополуката и от кого не е било направено навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.
На този ден за размисъл и равносметка следва да призовем водачите на превозни средства да използват винаги предпазните колани и защитни каски, да избират разумната скорост на  движение; да избягват разговорите  с мобилни телефони по време на шофиране /приемане и изпращане на съобщения чрез тях/; да не шофират под въздействието на алкохол или упойващи вещества и лекарства, преуморени, недоспали и в състояние на нервно напрежение стрес и афект. Да си напомняме непрекъснато, че  спестените броени минути, с цената на превишена скорост и риск, нямат значение, и  че най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане  без инциденти. Че  трябва винаги да превозваме децата си в автомобилите с обезопасителни столчета и седалки, ежедневно да ги учим на азбуката на пътната безопасност. Пешеходците трябва да бъдат много предпазливи, разумни и дисциплинирани, защото са най-незащитени  и уязвими, особено възрастните хора.
Сигурността на движението по пътищата на всички зависи от личния принос и отговорност на всеки един участник в него, макар той да изглежда малък и недостатъчен. Съвкупността на добронамереност, дисциплина и  толерантност на стотици хиляди хора едновременно би осигурило една по-здравословна и  безопасна среда на пътното движение.
На този ден би трябвало всички да се замислят лично за своето поведение на пътя, да анализират грешките и извършваните опасни волности, и да вземат решение да не допускат риск в пътното движение.
През десетмесечието на 2013 г.  на територията на ОДМВР – Стара Загора са регистрирани 1429 пътно-транспортни произшествия, при които са убити 23 и ранени 396 човека. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са повече с 39, убитите – с  3  по-малко и ранените са   с 42 повече.

 

ПЕРИОД

ЛЕКИ ПТП

ТЕЖКИ ПТП

УБИТИ

РАНЕНИ

 

 

 

 

 

2013 г

1119

310

23

396

2012 г

1154

271

26

354

 

 

 

 

 

Разлика

-34

+39

-3

+42

Според вината за допуснатите тежки ПТП и пострадалите при тях, основна отговорност носят водачите на превозни средства. По тяхна вина са регистрирани 294 тежки ПТП с 23 убити и 378 ранени. По вина на пешеходеца са регистрирани 6 тежки птп с 0 убити  и 7 ранени. При техническа неизправност на мпс са регистрирани 2 тежки птп с 0 убити  и 2 ранени.

 

Основните нарушения на водача при причиняване на тежки ПТП са:

На първо място сред нарушенията на водачите  за 2013 г. е “движение с превишена и несъобразена скорост” – 107 птп с 10 убити и 136 ранени. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са повече с 8,  убитите - са с 3 повече и ранените с 6 повече.
На  второ място сред нарушенията е “отнемане на предимство” 0 90 птп с 2 убити и 111 ранени. В сравнение с миналата година ПТП са с 22 повече, убитите са с 1 повече  и ранените са с 46 повече.
Друга причина за аварийността е “употреба на алкохол и упойващи вещества”. В региона са регистрирани 19 ПТП с 1 убит и 23 ранени. През 2012г. са регистрирани 22 ПТП с 5 убити и 29 ранени.

През десетмесечието на 2013г. са възникнали 49 ПТП  с участие на деца до 17 години с 1 убит и 56 ранени . За същия период на 2012г. са регистрирани 50 ПТП с 3 убити и 53 ранени деца.

 

Разпределението на деца до 17 г. като участници в ПТП е :

До  17 години

2013г.

2012г.

ПТП

Убити

Ранени

ПТП

Убити

Ранени

Водач

7

1

6

10

0

10

Пешеходец

17

0

17

18

1

17

Пътник

25

0

33

22

2

26

ОБЩО

49

1

56

50

3

53

По дни от седмицата най-сложна е била обстановката по безопасността на движението в понеделник  – 54 ПТП с 1 убит и 71 ранени, в четвъртък –  49 ПТП с 2 убити и 64 ранени и в петък– 47 ПТП със 7 убити и 56 ранени.
През деня са станали 242 ПТП с 19 убити и 305 ранени, в сумрак – 6 ПТП с 8 ранени, а през тъмната част от денонощието има 62 ПТП с 4 убити и 83 ранени.
На пешеходна пътека – 10 ПТП с 10 ранени, на автобусна спирка – 2 ПТП с 2 ранени и на пешеходен прелез/надлез – 1 ПТП с 1 ранен.
За 2013 година на територията на ОДМВР – Стара Загора   са констатирани общо 36691 на рушения на правилата за движение по пътища. Броят на констатираните нарушения през десетмесечието на  2013г. е с 393 по-голям от броя на констатираните нарушения  за същия период на миналата година. Броят  на констатираните нарушения за скорост е с 2820 по-малък от броя на констатираните нарушения  за скорост за същия период на миналата година.