Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Великите учени на България: Акад. Дечко Узунов - творец, мъдрец, избраникМоже ли един художник да бъде академик в класическия смисъл на понятието?
Може. Доказва го Дечко Узунов (1899-1986). С безбрежната си художествена ерудиция (изкуството освен дарование е също и знание), с проникновеното си участие в едно културно просвещение, което не се ограничава в преподавателските му умения, а е мащабно- съпътствано от обществени изяви, интензивни контакти с личности от всички области на изкуството, културата, науката, духовността.И цялото свое огромно интелектуално и творческо имущество той раздава с щедри шепи в един непресторен, неподражаемо обаятелен, народностен маниер. Поради него може би всички го наричат с нашенски фамилиарното "Бай Дечко", макар академикът Узунов, старейшината дълголетник на българското изкуство, да е сред най-европейските, че и световни образци made in България.

Съдбата означила акад. Дечко Узунов за свой избраник. Късметът го съпровожда от детска възраст. Учител по рисуване в родния му Казанлък е самият Чудомир. Следва шансът с тогавашното Държавно художествено училище (Националната художествена академия), където попада в ръцете на проф. Петко Клисуров, който го учи на "педантизъм". Широта на възгледите за изкуството му придава школуването при проф. Карл фон Маар в Мюнхен, където вижда оригинали на Рембранд, Веласкес, Тициан, Рубенс, Либерман, Щук...

И ако днес в големите културни центрове на Европа търсят препитание нехаещи един за друг българи - бегълци от нищетата, то през бай Дечковата младост сънародниците ни, отишли в странство, за да попиват знания и култура, се сближавали. Трайна близост в Мюнхен художникът установява с Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и пр., които увековечава в живописни портрети...

Ето какво споделя художникът в последните години от живота си за своето подбрано по нюх обкръжение:" Аз

по натура съм
повече лирик

Затуй и моят акварел е по-душевен и непосредствен - като изписано любовно писмо... Може би защото и в миналото, и сега съм дружал с поети и винаги ме е интересувала поезията. Много дружах с Николай Лилиев, с Багряна, с Дора Габе, с Веселин Ханчев, който ме е инспирирал... В същото време някак свързвам музиката с живописта. Има някакъв синтез между изобразителното изкуство и музиката - по ритмика, чувствителност, абстрактност - макар таз дума да е фатална. Другарувах с Любомир Пипков, Петко Стайнов, Панчо Владигеров и се влияех не само от тяхната музика, но и от личното им обаяние."

Колкото до обаянието на самия бай Дечко, надали има друга личност, до която всяко докосване да оставя анекдотичен спомен. Чуе ли се името му в компания на художници, почват да се нижат истории, де лично преживени, де препредавани. И тук няма да направим изключение и ще нанесем на хартия два "приносни" детайла към образа му. Заслугите са на двама наши изтъкнати архитекти, работили и дружили с художника. Арх. Богдан Томалевски: "Чакаме бай Дечко на гости при Веса в Париж. (Веса Ротшилд е балдъза на Богдан, бивша жена на барон Едмонд Родшилд - б.а.). Вали пороен дъжд и се притесняваме как ще се добере от летището. Той пристига навреме. Облечен е с дълго манто, под него английско сако от туид, с шал от кашмир... Питаме го как е пътувал. "С такси - отвръща той. - Още като излязох от аеропорта, ме взе. Седнах до шофьора, казах му адреса, разменихме по някоя дума и той ме пита "Мосю, вали ли и в Лондон?" Дето ще му обяснявам, че идвам от София, къде се намира, какво е България, клатя глава и викам: "Дааа, даа, и в Лондон вали, и в Лондон..."

А не дотам разговорливият иначе арх. Михаил Соколовски вдъхновено разказва как при предаването на Старозагорската опера, където бай Дечко правил мозайка, член на комисията, партиен функционер отправил остра критика, че не е спазено заданието творбата да изобразява

партизанин,
а не конник

След конфузна тишина авторът проф. Дечко Узунов взел думата: "Образът на българския партизанин не е обикновен образ. Той има древни корени. Партизанинът е кръвен потомък на хан Аспарух, основоположил на кон българската държава. Той е потомък и на легендарния Крали Марко, възпетия от народа ездач на кон. А как се придвижва хвърковатата чета на Бенковски - на магарета? На камили? Не, на коне! И тук, този именно конник на тази стена отразява величието на рода, от който произхожда партизанинът. Той представя юначеството, който се предава у българина от хан Аспарух до партизанина... "

Творческият екип с усилия сдържал смеха си, а обектът бил приет без повече възражения. Но действието се развива през 70-те години на миналия век. Докато в сталинските времена, за т.нар. формалисти нямало прошка. Но и тогава на бай Дечко му се разминавало. "Като ни викат за критика, аз казвам: Виновни сме, та дано да се оправи работата... Тогава с Ненко Балкански сме рисували образа на Сталин за един митинг на сто кв. метра. Разпрострели сме се на площад "Девети септември" - аз при бръснарницата, а Ненко чак при Народната банка. И разговаряме върху творбата с телефон...", споделя той пред Бисера Йосифова.

 Искахме тук да проследим възходящия творчески път на акад. Дечко Узунов . Как едва 27-годишен вече е

щатен
художник в
министерството

на просветата, на 33 преподавател по живопис в Художествената академия, на 38 - професор. Как на школата "Бай Дечко" принадлежат брилянтни творци като Атанас Пацев, Мария Столарова, Георги Баев, Калина Тасева, Лика Янко, Светлин Русев (и той академик) и още, и още.

Какъв великолепен портретист е той, майстор на монументалните изкуства, пейзажист, илюстратор и сценограф... Да напомним, че е бил ректор на Националната художествена академия, председател на Съюза на дружествата на художниците в България в края на 30-те години и на Съюза на българските художници в средата на 60-те, директор на Националната художествена галерия в края на 50-те, участник в не една комисия, член и председател на AIAP (Международна асоциация за пластични изкуства), член на Европейската академия за наука, изкуство и литература, почетен член и академик на ред художествени академия. Да изтъкнем изобилието от награди - български и международни, получени от конкурси, институции, държави. Да разкажем за запознаването му с Пикасо... Искахме, ама не стана. Като потвърждение на установеното от изследователката Аделина Филева - че неговата известност "постепенно премества ударението от творчеството му към светското, към случките, превърнали се в анекдоти, в една своеобразна митологизация."

А не е ли бай Дечко митологичен?

информация: www.trud.bg

 

coronavirus.bgloading...