Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Галина Стоянова: Казанлък може да се замисли за това да има представителство в Брюксел

Галина Стоянова е секретар на община Казанлък. В качеството си на такава тя бе на обучение в Брюксел, организирано по проект на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР). За целта на визитата си и различията между Казанлък и Брюксел, тя разказа за радио „Фокус”-Велико Търново .

 

„Фокус” : Г-жо Стоянова, каква бе целта на визитата Ви в Брюксел?
Галина Стоянова :
Посещението ми в Брюксел се дължеше на проект на МДААР за обучение на държавните служители по европейското законодателство и съвместителството на местните власти с европейските. Обучението се проведе в Брюксел в съответните институции, представляващи ЕС. Те са четири: Европейският парламент, Съвета на министрите, Европейският комитет и Комитетът на регионите. Това са изпълнителната и законодателната власт в ЕС. Провеждаха се обучения за това какви са задълженията им, правомощията им, до къде се простират възможностите на местното самоуправление и по конкретно на общините в различните държави, да контактуват с тях и да поставят директно проблемите си на ниво, което позволява те да бъдат разгледани и съответно поставени в пленарните заседания за решаване или иначе казано какви са стъпките, които местните власти могат да извоюват едно свое представителство в Европейския парламент.


„Фокус” : Различава ли се все още България от другите страни членки на ЕС?
Галина Стоянова :
Освен като административен секретар на община и държавен служител, посетих Брюксел и с очите на турист. Това, което ми направи впечатление е, че България – Казанлък и Белгия – Брюксел не се различават толкова очевадно, както сме свикнали да ни предават от западноевропейските страни, имайки предвид това, че ние сме много назад в развитието си, в статута си, в разбиранията си, дори и в изгледа си. Брюксел е много красив, съвременен град, който е запазил своите културни традиции в старата си част, а в новата, където се намират европейските институции, той е много осъвременен. Бих казала дори, че според мен е един стъклен град, тъй като всички тези сгради са направени от стъкло и метал, много урбанизиран и застроен град е. В същото време има места, големи паркове, където хората могат да почиват. Мисля обаче, че Казанлък, София и другите по-големи градове в България започнаха да се доближават до тази европейска красота, която сме свикнали да казваме, че няма в нашата страна. Както тук, така и там, хората живеят в едно малко пространство, което се стремят да направят красиво. Няма такава фрапираща разлика и в красотата на градовете. Направи ми впечатление, че Брюксел е един сравнително замърсен град, тъй като и там могат да се видят по главните улици изобилие от фасове, препълнени кошове, торби с боклуци, които служителите не са успели през нощта да съберат и почистят. Това, което нас ни дразни в България, в Казанлък, има го и там. Има и обяснение за това. Разбира се, Брюксел е един голям град, населен с много общности и вероятно това е една от причините той да е замърсен. Аз обаче, сравнявайки Брюксел с Казанлък, мога да намеря общи неща в позитивите на тези два града. Умишлено не съм търсела негативите. Казанлък има шансовете да намери своето достойно място в Обединена Европа. Проблемите, които има да решава един малък град като Казанлък, са проблеми и на големия европейски град Брюксел.


„Фокус” : На ниво административно обслужване, имахте ли възможност да се докоснете до начина на обслужване там, за да направите и съпоставка с Казанлък, тъй като през последните години града на розите се опитва да подобрява своето административно обслужване?
Галина Стоянова :
Административното обслужване в европейските институции е много различно от това, което ние тук имаме. Ние обслужваме и предоставяме услуги на гражданите, докато европейските институции работят с представителства на 27-те държави-членки. Направи ми впечатление вежливостта, вниманието и усмивката, които са неизменни спътници в работния ден на всеки един служител, независимо от коя страна членка е. Прави впечатление, че всички тези хора се отличават с така наречените баджове, които ние сме въвели и в нашата администрация, макар и на някои да им се струва, че това е дребен детайл. Мога да кажа обаче, че по улиците на Брюксел много често срещах хора, които обядват, закусват или са в парка и са с баджовете си. За тях това не е някакво бреме, а са осъзнали, че трябва да представляват по някакъв начин себе си и институцията.


„Фокус” : Все още обаче има съмнения от страна на гражданите, че общинска администрация в Казанлък не достатъчно добре си върши работата, що се отнася до обслужването на самите граждани. Какво е Вашето мнение по този въпрос и започва ли вече общинската администрация в Казанлък да се обръща с лице към хората?
Галина Стоянова :
Този извод, че е виновна администрацията, е наложен с времето и годините. Това вече започва да става отживелица. Хората все по-често осъзнават какви са задълженията и правомощията на един административен служител. Администрацията винаги е била с лице към хората и техните проблеми, но не винаги техните проблеми могат да бъдат решени само в администрацията. Те зависят и от други институции. Хората са свикнали да идват в общината и да искат разрешаване на въпроси от всякаква компетенция, затова понякога и общинските служители се опитват да им обяснят, че трябва да се обърнат към други институции, те обаче не винаги разбират това и си мислят, че биват отпращани ей така. Мога да заявя, че общинска администрация в Казанлък има изключително професионално и качествено лице, има добър капацитет, който с времето ще се подобрява и натрупва, но това, което до сега администрацията е натрупала като опит и знание, и това, което в момента трупа чрез обученията на държавната администрация, каквото е това по английски език, е достатъчен факт, че администрацията е креативна, иска да се развива и мисля, че има възможност да го прави в община Казанлък. Според мен това е добро бъдеще и добър знак, че нещата ще вървят към по-добро.


„Фокус” : Считате ли, че е добре служители на администрацията да преминават различни обучения или да участват в конференции, така както Вие бяхте в Брюксел и, предполагам, наученото ще го приложите и на местно ниво?
Галина Стоянова :
Това да видиш хора, които работят в твоята сфера на друго място и в други институции как се справят, е едно изключително важно и позитивно развитие. Всички положителни практики, които виждаш, можеш да ги приложиш. Най-доброто е да се учиш от добрите практики на другите държави. Имала съм възможност, благодарение на община Казанлък и проекта на "Джайка", да видя как работи администрацията и местното самоуправление в Япония, а сега бях и в Брюксел, и смятам, че този опит е добре да бъде разширяван и все повече хора от администрацията на всичките си нива да имат възможност да посещават други държави. Много от големите градове в България имат своите представителства в Брюксел. Посетихме това на София, Варна и Бургас. Мисля, че Казанлък не е толкова малък град и според мен можем да се замислим върху това не е ли възможно да направим представителство на Казанлък. Има какво да се работи в тази посока. Едно такова представителство може да даде изключително големи шансове и да разшири хоризонтите за развитието на нашия град. Според мен общинското ръководство ще мисли в тази посока.


Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж