Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшката роза е върху сребърна монета с номинал близо 2 лева

Казанлъшката роза вече е върху сребърна монета с номинал 1.96 лева, съобщи за радио "Фокус"-Велико Търново кметът на община Казанлък Стефан Дамянов.

Той показа монета, отсечена през от 2005 г. по повод предстоящото подписването на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз. "Във връзка с това и на основание чл. 25, ал. 1 от Закона за БНБ, Българската народна банка е пуснала в обращение от 25 април 2005 г. сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване "България - Европейски съюз" с номинална стойност 1.95583 лева (за счетоводните документи – 1.96 лв.), емисия 2005 година", съобщи Дамянов. Той допълни, че теглото на монетата е 20 грама, диаметърът 40 мм, материалът - сребро, проба 999/1000 с нанесено частично позлатяване. По информация на Дамянов, цената на монетата е 40 лева, а тиражът- 14 000 броя.
На лицевата страната на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879", изписана върху лентата. Под нея са изписани годината на емисията "2005", номиналната стойност на монетата “1.95583 ЛЕВА”, а околовръст е изписан надпис "Българска народна банка".
От другата страна е изобразен фрагмент от фреска в тракийската гробница в Казанлък – знатна тракийка върху трон, която с дясната си ръка посочва към маслодайна роза. По информация на кмета, фреската е от края на IV и началото на III в. пр. Хр.
Околовръст на това изображение върху монетата са разположени 12 звезди и е изписан надпис “EU” (инициалите на Европейския съюз на латиница) и “България”, като помежду им е изобразена българската маслодайна роза.
"Поради големия интерес към сребърната възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване "България - Европейски съюз", от 25 май, Българската народна банка пуска в обращение нова монета от 50 стотинки, посветена на ратификацията на Договора за присъединяване на България към ЕС. Тиражът й е 500 000 броя. На лицевата страна е запазен дизайнът на съществуващата монета от 50 стотинки, като е променена годината на емисията – "2005". На обратната страна на разменната монета от 50 стотинки е използван същият дизайн - фрагмент от фреската в тракийската гробница в Казанлък (ІV-ІІІ в. пр.Хр.) с разположени околовръст 12 звезди и надпис "EU" и "България", като помежду им е изобразена роза. Теглото на една монета е 5 грама. Автори на художествения проект са Богомил Николов, Петър Стойков, Владимир Йосифов.
И за да продължи тази връзка между Казанлък и символите на България, които Монетният двор избира да постави върху новите монети, емисия на БНБ, които ще бъдат отсечени през 2008 г., е и монетата "Севт III" - от серията "Съкровищата на България"; сребро проба 999/1000 с частично позлатяване, тегло 20.0 грама, диаметър 40 мм, купюр 10 лв., тираж 8000 бройки”, посочи кметът на Казанлък Стефан Дамянов.

 

Деница ГЕОРГИЕВА |  радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж