Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Преговорите за разкриване на филиал на СА "Димитър А. Ценов" в Казанлък продължават

Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов ще се срещне утре с ректора на Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов доц. д-р Величко Адамов, предаде кореспондентът на радио "Фокус"-Велико Търново. Поредната работна среща между двамата е във връзка с разкриване на филиал на висшето учебно заведение в Казанлък. За да започне процедурата е необходимо решение –съгласие на ректора и академичния съвет на университета.
Инициативата за разкриване на филиал на Стопанската академия–Свищов е на кметът на община Казанлък Стефан Дамянов, който преди повече от година осъществи първата си среща с тогавашния ректор доц. д-р Нено Павлов, днес вече професор Нено Павлов.
На 17 август 2006 година Общинският съвет в града разгледа представения от градоначалника доклад – обосновка за целите и възможностите за разкриване на филиал на учебното заведение. Тогава бе решено кметът Дамянов да започне процедура от преговори за сключване на договор за съвместна дейности между община Казанлък и ръководството на ВУЗ-а.
"Според направените социологически проучвания сред активното население на община Казанлък, в подкрепа на идеята за откриване на ВУЗ се обявяват 98.2 % от анкетираните. 64% от тях са за ВУЗ с икономическа насоченост. Проучването сочи, че 72% от завършилите през 2004/2005 учебна година ученици в община Казанлък продължават образованието си във ВУЗ, като 52% от тях са приети в икономически специалности", посочи кметът Дамянов.
Той допълни, че общината разполага със свободна материална база, която може да предостави на СА "Д. А. Ценов" - Свищов за съвместна дейност – подготовка на специалисти за икономиката и публичния сектор.
На първо място това е сградата на Техникума по хидравлика и пневматика, намиращ се на ул. "Генерал Столетов" № 51, с дворно място и учебен корпус на пет етажа. На второ място – общежитие на 5 етажа с 200 места, стол за хранене с кухненски блок. "Следователно, с разкриването на Филиал на Стопанска академия – Свищов в град Казанлък ще се спомогне за задоволяване потребностите от подготвени висши кадри за двата големи икономически района. Очакванията са, че от 3 000 студенти около 30% ще кандидатстват в град Казанлък и така ще се увеличи и делът на висшите кадри като част от населението от 25 до 84-годишна възраст в региона и страната", посочи още Стефан Дамянов.

Деница ГЕОРГИЕВА | радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж