Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

ЕВРОПЕЙСКИ ДОБРОВОЛЦИ ОТБЕЛЯЗАХА ДЕНЯ НА ЕВРОПА

С две събития, свързани с доброволчество, казанлъшката организация „МЦР-Взаимопомощ” отбеляза Деня на Европа. Четирите доброволки по проект „Приятелство в кутия” от Швеция, Германия и Испания представиха страните си в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Шипка с презентации и клипове, показващи историята, бита и културата на трите държави.


От своя страна ученици от училището, участващи по ПРОЕКТ BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес", с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз облечени в български народни носии, посрещнаха гостите с питка и шарена сол по стар български обичай и им поднесоха цветя. В началото на тържеството учениците разказаха за ЕС и неговите символи:  знаме и химн. Момичетата от Испания, Швеция и Германия направиха презентации на своите страни,  а учениците ги поздравиха с любими български народни песни. Децата с голям интерес наблюдаваха презентациите, задаваха въпроси, но най- хубавото беше, че гости и домакини играха заедно ръченица и българско хоро. В края на тържеството учениците подариха на гостите картички, изработени в часовете по Занимания по интереси в ПИГ. Празникът завърши с кръшно българско хоро, на което се хванаха и гостите.

Доброволките от Испания вече няколко пъти направиха представяне на държавата си в различни институции, включително на рождения ден на „МЦР- Взаимопомощ”, когато организацията навърши 9 години.

Другото събитие се проведе на Стената на доброволчеството, която се намира в близост до дома на културата „Арсенал”. Тя беше открита преди една година от посланика на Р. Полша в България д-р Лешек Хенсел, като тогава на нея бяха закачени общо 16 табели на посрещнати в Казанлък и изпратени в европейски държави доброволци от „МЦР- Взаимопомощ”.

На 9 май, Деня на Европа, на Стената бяха поставени още 9 табели с информация за посрещнати и изпратени доброволци на „МЦР- Взаимопомощ”, като новите доброволци по горепосочения проект сами поставиха своята табела. Така информацията на Стената вече включва общо 35 доброволци от държавите: Испания, Швеция, Германия, Италия, Полша, Словакия, Македония, Литва, Латвия, Унгария, Турция и Франция, всички те посрещнати в Казанлък, и 22 изпратени български доброволци в Испания, Португалия, Полша, Унгария, Словения и Италия.  Идеята на Стената на доброволчеството, която е единствена в България, е да мотивира повече млади хора да се включат в проекти по програмата „Еразъм +” и да им даде възможност да се запознаят с проектите на доброволци, пристигнали в България от други държави.


 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: