Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ученици от Школата по физика в Казанлък ще участват в Международната олимпиада във Виетнам

Българският национален отбор по физика, част от който са казанлъшки ученици, заминава на Международна олимпиада във Виетнам по маршрут: София – Москва – Пекин – Ханой, съобщи за радио „Фокус”-Велико Търново преподавателят по физика в казанлъшката школа Теодоси Теодосиев. Той подчерта, че националният отбор се състои от възпитаници на Школата по физика в Казанлък. “За трета поредна година нашата школа се оказва най-силна в страната. И тази година първите 12, които се избират за националния отбор, 11 са от казанлъшката школа, като само едно момче има от Плевен, което е на 9-то място. Останалите деца се подготвят в нашата школа”, разказа Теодосиев.
Той допълни, че най-младият участник е Съби Теодосиев, който е негов син.
По информация на преподавателя по физика в казанлъшката школа, олимпиадата ще продължи до 29-ти юли и ще участват отбори от повече от 90 държави от цял свят. “Това е най-представителната олимпиада по физика. Задачите са на по-високо ниво от университетското. Има теоретични и експериментални задачи. За експерименталните задачи трябва много сериозна подготовка. Използва се най-новата апаратура измерителна техника и учениците, по принцип, трябва да притежават много политехническа култура и техническа сръчност, за да може да се справят с експерименталната задача. Това са хората, които в бъдеще ще правят нови технологии”, допълни Теодосиев.
„Досега сме се опитвали да работим с техника от годините на Първата световна война и сме печелили златни медали, но става все по-трудно, защото светът напредва технологично и имаме нужда от обновяване на лабораторната база. Надявам се в най-скоро време базата на бившия техникум по Хидравлика да ни бъде предоставена на нас от школата за ползване, за да се справяме с инструменталните задачи. Сега се обучаваме в едно малко помещение”, разказа Теодоси Теодосиев. Той посочи, че е дадено разрешение на община Казанлък от министерството за ползване сградата на бившето училище по хидравлика за нуждите на школата по физика.
Теодосиев посочи, че организира това лято лагер-школа от 18 август до 1 септември, в която ще се включат напредналите ученици от казанлъшката школа по физика. Лагерът ще се проведе на „Паниците” в Калоферския Балкан.

Деница ГЕОРГИЕВА  |  радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж