Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Мария Капон: Изваждането на Севтополис ще покаже град по-голям и от Ефес


 Мария Капон: Изваждането на Севтополис ще покаже град по-голям и от Ефес
Изваждането на Севтополис ще покаже един град, който е по-голям от Ефес. Това ще бъде наистина едно изключително средище на много голяма атракция и в същото време ще позволи да направи района на Казанлък много по-атрактивен. Това каза  председателят на Единна народна партия Мария Капон и народен представител, при поставянето на въпрос към министъра на културата относно съществуващите проекти за възстановяване на тракийския град Севтополис край гр. Казанлък и превръщането му в историческа и туристическа атракция. В отговор на поставените от г-жа Капон въпроси министърът на културата Стефан Данаилов каза, че Министерството е предложило на Община Казанлък да се проведе международен конкурс за цялостно решаване на проблемите на устройството на териториите, опазването и експонирането на древния тракийски град Севтополис. От отговора му стана ясно, че община Казанлък е приела това предложение и го е допълнила със становище за провеждане на международен конкурс за инженерингово изпълнение на обекта, което да включва разработването на техническия проект и строителните изпълнения. „В момента Министерство на културата и Община Казанлък работят съвместно по изготвяне на планова програма за социализиране и експониране на тракийския град Севтополис, съобразени с изискванията и проучванията на Националния археологически музей към БАН, Център за тракология „Александър Фол” към БАН и на Националния институт за паметниците на културата”, каза още министър Данаилов. Той допълни, че след приемането на тази програма Министерството на културата ще подготви и ще внесе в Министерски съвет мотивирано предложение за вземане на решение за изграждане на обекта чрез международен конкурс. По думите на министър Данаилов по този начин ще може да бъдат осигурени и допълнителни средства за финансиране от външни инвеститори.
„Много се надявам в следващите месеци наистина да има решение, защото България има нужда от този паметник”, каза в заключение Мария Капон.
По време на частичните избори кандидатите за общински съветници от Единна народна партия подкрепиха идеята да бъде възстановен древният град на тракийския цар Севт III, който в момента се намира под язовир "Копринка". Проектът е дело на архитект Жеко Тилев. Инициативата за разкриването и реставрацията на древния тракийски град Севтополис започна през септември 2007 г. и досега се разви в няколко последователни етапа, целящи представянето и популяризацията на историята на Севтополис и проекта  за неговото реставриране. За целта бяха проведени няколко кампании, създаден бе специален уеб сайт на инициативата, проектът беше представен неколкократно в общественото пространство и успя да получи подкрепата на редица държавни институции и публични личности, европейски депутати, кметове, археолози, архитекти, академични среди, издатели, музиканти, журналисти, заявили официално своята подкрепа за неговото реализиране
 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж