Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Кметът на община Казанлък откри новия паметник на Хаджи-Димитровите четници

 Казанлък. Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откри новия паметник на Хаджи -Димитровите четници, разположен в градинката до централния хотел в града на площад „Севтополис", предаде кореспондент на радио "Фокус" - Велико Търново. На официалното откриване присъстваха: народният представител Иван Гороломов, лидери на политически партии, общински съветници и граждани.

При откриването градоначалникът се обърна към присъстващите с думите: „Този паметник ще напомня на бъдещото поколение за героизма и смъртта, то ще помни тази чест. Изказвам благодарност към скулптура Теньо Тенев. Поколения преди нас са отдавали почит към храбреците, загинали за свободата".
Паметникът на признателност към Хаджи-Димитровите четници Христо Янъков и Стефан Орешков представлява могъщ и гневен български лъв, стъпил върху турския полумесец. На гърба има леко загатната сълза, която символизира мъката по свидната загуба и паметта на поколенията. Паметникът е бронзова пластика с височина 1.50 м и диаметър 1.20 м. Идеята за създаването на паметника е от 10 години, а община Казанлък пое инициативата за организацията на празниците и финансира изработването на паметника. Стойността му е 9750 лева, като сумата е отпусната от общинския бюджет.
След като Паметника на признателност бе открит, цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на Стефан Караджа.
Утре община Казанлък организира безплатно извозване на гражданите до връх Бузлуджа, където ще бъде отбелязан годишнина от Бузлуджанската епопея. Автобусите ще тръгват в часовия пояс от 09.00 до 10.00 часа от паркинга на централния хотел. Началото на честванията ще бъде поставено от 11.00 часа на върха с отслужването на панихида пред паметника и лобното място на героите, след което слова ще произнесат пристигналите гости. Малко преди обяд почетен караул ще поднесе венци и цветя пред Паметника на Хаджи Димитър, а след това ще бъде даден обреден курбан. В 12.00 часа е предвидена концертна програма на сцената на поляната под връх Бузлуджа.

Деница ГЕОРГИЕВА |  радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж