Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

140 години от гибелта на Хаджи Димитър отбелязаха на връх Бузлуджа

 Казанлък. 140 години от гибелта на сливенския воевода Хаджи Димитър бяха отбелязани на връх Бузлуджа, лобното място на българина, отдал живота си за свободата на България, предаде кореспондентът на радио Фокус – Велико Търново.

По повод 140-годишнината от величавия подвиг пред паметника на Хаджи Димитър се събраха кметът на община Казанлък Стефан Дамянов, народните представители от Коалиция за България в 40-то Народно събрание Иван Гороломов и Иван Славов, кметовете на Павел баня, Гурково и Шипка, началникът на гарнизона в Казанлък подп. Емил Симеонов, представители на политически сили, инициативни комитети и признателни граждани.
Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи Старозагорският митрополит Галактион заедно с казанлъшки свещеници. Галактион се обърна към присъстващите с думите: “В днешното време нашите сънародници оставят в забвение почитта към тези патриоти. Изминаха 140 години от превратности, които не сломиха българския православен дух, но в 140-годишнината днес православният дух е предаден. Ако ние отстъпим от корените на вярата си сме обречени на забвение. Братовата кръв вика от недрата на земята”. В знак на признателност бяха положени венци и цветя пред паметника на великия българин Хаджи Димитър от Областни управи, политически партии, граждански сдружения и признателни родолюбиви българи. Всеки момент ще започне и обедният курбан, който се дава в памет на загиналите за свободата на страната ни.

19 юли 2008 |  Радио "Фокус " - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж