Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък ще бъде част от Регионалната асоциация за управление на отпадъците в Стара Загора

Община Казанлък ще бъде част от Регионалната асоциация за управление на отпадъците в Стара Загора, в която предстои да членуват и други общини от областта, това съобщи кметът на града на розите Стефан Дамянов, предаде кореспондентът на радио „Фокус"-Велико Търново. Градоначалникът посочи, че според проекта за техническа помощ, приет от Министерството на околната среда и водите, се предвижда в община Стара Загора да се реализира регионално депо за обработка на битовите отпадъци, към което ще се присъединят всички големи общини. Дамянов посочи, че в тази връзка, министерството е провело конкурс за изготвянето на технически проект, спечелен от испанска фирма. Кметът на Казанлък допълни, че Регионалните асоциации за управление на отпадъците ще посочат по какъв начин ще се осъществява сметосъбирането, сметоизвозването и преработката на отпадъците в тези общини и извозването до депото. Дамянов информира, че в Казанлък се планира изграждането на претоварна станция, но след като бъде разработен техническия проект. Като най-важна част от него, кметът посочи предвиждане на финансиранията, свързани с депата, претоварните станции, събирането и превозване на отпадъците.
"За да се реализира този проект, е предвидено да бъдат проведени консултативни срещи в регионалните депа, относно изграждането на Регионална асоциация за управление на отпадъците. Каква ще е нейната структура, кои ще са членовете й и как ще се реализират взаимоотношенията между всички участващи, ще стане ясно в крайния етап от дейността ни. Към момента община Казанлък има принципното разрешение на Общинския съвет да участваме в Регионалната асоциация в Стара Загора", разказа казанлъшкият кмет.
На 25-ти този месец в община Стара Загора ще се проведе среща с представители от всички общини, на която детайлно ще бъдат посочени принципите, свързани със създаването на Старозагорската регионална асоциация за управление на отпадъците. „Практическите стъпки вече са започнали", допълни кметът Дамянов.

Деница ГЕОРГИЕВА |  Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж