Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

6000 евро достига цената на килограм розово масло в Казанлъшко

 Казанлък 6000 евро достига цената на килограм розово масло в Казанлъшко, съобщи за радио „Фокус"-Велико Търново професор Недко Недков – директор на Института по розата.

„Оказа се, че себестойността на маслото тази година възлиза на около 4500 – 4700 евро за килограм. За да има печалба производителят, той трябва да го продава по-скъпо – някъде около 5500 – 5600 евро, защото има и не малко разходи за работна ръка, препарати, гориво и други", коментира професор Недков и допълва, че към момента това е предлагането на пазара. Той посочи още, че това е цената, на която продават розовото си масло всички розопреработватели в страната. „Макар и 6000 евро за килограм, розовото масло се изкупува", категоричен е професор Недков.
Той информира още, че Франция остава най-големият потребител на розово масло, като след нея се нареждат: Германия, Япония и Арабският свят.
Професор Недко Недков заяви също, че тази година от 4.3 тона розов цвят се добива 1 килограм масло. Той допълни, че произведеното количество розово масло за 2008 година е около 2 тона и половина.

01 август 2008 | радио "Фокус" - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: