Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Работна група ще изготви задание за реализирането на проекта „Севтополис" край Казанлък

 Казанлък. 20-членна работна група започва изготвянето на планово задание за провеждане на международна инженерингова процедура за експониране на място на античния град Севтополис във водите на язовир „Копринка" край Казанлък, заяви кметът на общината Стефан Дамянов, предаде кореспондентът на радио „Фокус"-Велико Търново .

Тя е назначена със заповед на министъра на културата професор Стефан Данаилов от 31-ви юли и неин председател е заместник-министърът при Министерство на културата Иван Токаджиев, а негов заместник е архитект Георги Угринов – директор на Националния институт за паметниците на културата. Членове на работната група по изготвяне на заданието са професори при БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия, архитекти, директорът на Дирекция „Права и управление на собствеността" при Министерство на културата, представители на Министерството на околната среда и водите, кметът на община Казанлък и директорът на местния исторически музей „Искра" д-р Косьо Зарев. По информация на градоначалника, по време на вчерашната среща в Министерството на културата, е изслушано становището на община Казанлък за провеждане на конкурса и за работата от тук нататък работната група трябва да състави протокол, като решенията се приемат с консенсус. Стефан Дамянов информира още, че второто заседание на работната група е насрочено за 4-ти септември тази година, като тогава предстои да бъдат представени четири доклада относно „Севтополис". По думите на градоначалника, ст. н. с. Мария Чичикова трябва да изготви доклад за археологическото състояние на древния тракийски град на база разкопките, направени през 1958 година при изпускане водите от язовир Копринка. Дамянов посочи още, че се очаква Чичикова да даде становище за значението на Севтополис в научно обозрим аспект.
Вторият доклад трябва да бъде представен от ст. н. с. Илко Щирков от института по океанология при БАН. Дамянов напомни, че специалисти под неговото ръководство през месец юли миналата година направиха подводни снимки за състоянието на стените на тракийската столица. Очаква се за срещата през септември снимките да бъдат обсъдени и да се прецени какво е състоянието на подводния град.
Казанлъшкият кмет посочи още, че предстои да бъде представен доклад за цялостното разглеждане на териториалното устройство на проекта „Долината на тракийските царе", а не само на „Севтополис".
Четвъртият доклад предстои да бъде представен от архитект Жеко Тилев, който трябва да направи изложение по въпроса за изграждането и възстановяването на тракийската столица на база методология, предложена от самия него пред работната група.
„Искам да изкажа специални благодарности на министъра на културата професор Стефан Данаилов за подкрепата относно развитието на проекта „Севтополис" Изготвянето на планово задание е важна стъпка. Важното е да се стигне до единно решение на работната група, след което то да се внесе в Министерски съвет за откриване на процедурата за експониране на място на античния град Севтополис във водите на язовир Копринка край Казанлък", коментира кметът Дамянов. Той допълни, че приблизителната стойност на обекта ще бъде дадена от архитект Жеко Тилев, който ще излезе със становище по въпроса.
„Целта е да се привлекат външни инвеститори. Вече има такива, които са заявили своето желание и намерение, но те трябва да се запознаят с тръжната документация и тогава да изразят становището си", заяви Дамянов.
Според заповедта на министъра на културата професор Стефан Данаилов, работната група трябва да приключи работа не по-късно от 30-ти септември тази година.

01 август 2008 | Радио "Фокус'' - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:



Виж


Какво не видяхте: