Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшки кооперации фалират след жътвата, заради ниски добиви

Голяма част от казанлъшките кооперации има вероятност да фалират, заради ниските добиви тази година, бе съобщено на пресконференция на кооператорите от региона, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . На срещата присъстваха селскостопански производители от: град Казанлък, село Бузовград, село Розово, село Кънчево, село Крън, село Шейново, село Горно Черковище, община Мъглиж. Предстои кооператорите да изпратят открито писмо до Министъра на земеделието, министър-председателя на Република България и Президента с предложение за това какво трябва да се направи за решаване проблемите за зърнопроизводителите в Казанлъшкия регион. „Ние считаме, че Държавен резерв трябва да започне незабавно изкупуването на зърно директно от земеделските производители по 32 стотинки плюс ДДС. Тя може да се намеси за осигуряване на пазари зад граница за износ на пшеница, най-малко по 35 стотинки плюс ДДС. Държавният фонд „Земеделие” трябва да пусне краткосрочни кредитни линии за есенната кампания при облекчени условия, за да може да ни подпомогне с осигуряването на качествени семена и необходимите торове за есенната кампания”, посочи Дочка Богданова, представляваща присъстващите кооператори. Тя допълни, че е на лице картелно споразумение между 10-те най-големи мелници в страната, които се били наговорили да държат ниска цената, за да реализират по-големи печалби за сметка и на гърба на земеделските производители. Богданова информира, че есенните посеви в общината заемат в структурата на земеделското производство над 60 % и приходите от тях са определящи за икономиката на всяка една кооперация.
Причините за слабите добиви тази година са няколко според кооператорите: слабата продуктивност, в природо-климатичните условия през есента, имайки предвид малкото количество валежи, паднали в казанлъшко, засушаването през месец февруари, март и май, като тогава загубите са около 50 – 80 килограма в средните добиви, възможността да не са спазени технологичните изисквания.
Според статистиката за 2007 – 2008 година засетите есенници на територията на казанлъшката община са 38 280 декара, от които 26 872 декара са пшеница, 3098 декара – ечемик, 6310 декара – ръж и 2000 декара – третикали. Към момента са ожънати 23 311 декара пшеница и са добити 6060 тона пшенично зърно, което е 259 килограма среден добив за община Казанлък. Всички площи от ечемика вече са ожънати и са добити 682 тона при среден добив 220 килограма средно за общината.

05 август 2008 | Радио "Фокус"- Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж