Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Международно обучение за младежи в Осилница, Словения

От 11-ти до 18-ти октомври се проведе 7 дневен младежки обучителен курс с посрещаща организация на семинара Zavod Anima Vita под надслов Move to Think по програма „Еразъм+”, насочен към използването на спортни дейности като инструмент за социално приобщаване. Участие взеха седем европейски страни – България, Румъния, Полша, Словения, Италия, Испания и Португалия. Темата на обучението беше  мотивация и развитие на идеята как физически дейности и игри могат да бъдат използвани за по-активен подход  за приобщаване и дейно участие в социалния живот чрез иновативната концепция Обучение чрез спорт. Всяка държава имаше по трима представители, като тримата български участници бяха членове на МЦР-Взаимопомощ.


Фокусът на обучението Move to Think пада върху представянето на идеята Education Through Sports (Обучение чрез спорт) – сравнително нов педагогически похват, използващ спорта като способ за обучение. Методологията на курса се основава на принципите на алтернативно обучение и неформално образование, давайки една динамична перспектива върху теми като: дискриминация, социално изолиране, работа в екип, лидерство, комуникация, емоции и др.
Курсът включваше редица дейности, редувайки теория (кратки семинари, презентации, видео материали и беседи) и практика (различни физически дейности и динамични игри на площадка, игрище, басейн), като изключително важна част беше времето за обобщение, размисъл и заключения в края на всяка дейност и всеки ден от обучението. Основните теми на обучението бяха: представянето на  похвата Обучение чрез спорт, практическото му прилагане, какво е необходимо, какви предимства има; практически примери за прилагането на метода и използването му като инструмент за развитието на активни дейности и социално приобщаване сред младите хора; да покаже важността на динамични и физически методи в работата с младежи, както и да повиши активното им участие в проекти; да внедри спорта в програми за неформално обучение и да изследва потенциалa му.
По време на обучението чрез спортни игри участниците научиха редица добри практики и закономерности, важащи за почти всеки аспект от социалния живот, като резултат от различни ролеви игри, поставящи всеки участник на мястото на лидер, на участник в екип, на личност в неравностойно положение. Научиха още какво трябва/не трябва да се прави при изграждането на спортен уъркшоп и кои са основните изисквания от лидера който ги изготвя – Цел (какво ще се прави), Време (колко ще отнеме), Постижимост (да не е прекалено трудно, но не и прекалено лесно), Уместност и приложимост (какво трябва да се постигне). Проведеният курс показа как чрез спорта неформалното обучение може да бъде забавно, практично, приобщаващо и не на последно място – полезно.

Ботьо Ботев

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: