Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Мария Гинева: Децата с увреждания могат да развиват себе си и имат волята и духа да вървят напред


 Казанлък. Децата с увреждания могат да развиват себе си и имат волята и духа да вървят напред, заяви в интервю за радио „Фокус”-Велико Търново Мария Гинева – председател на сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” в Казанлък.

„В сдружението идват деца по направление от отдел „Закрила на детето”. Ние организираме почасови занимания за децата, насочени към една по-различна насока – трудо- и арттерапия. Другият начин, по който децата с увреждания пристигат при нас това е по инициатива на родителите, които търсят различни занимания за своето дете”, информира Гинева и допълни, че според последното проучване в община Казанлък има около 150 деца с увреждания, като една част от тях не могат да бъдат интегрирани в масовите училища и родители ги отглеждат вкъщи. Поради тази причина миналата седмица в града на розите бе създаден Дневен център за деца с увреждания. Мария Гинева не скри и подкрепата, която получава сдружението от общината. „Заслуга за това ние да имаме клуб е на общината, тъй като тя ни предостави помещението. Когато сме имали нужда, ни е подкрепяла финансово. Когато сме искали партньорство от нейна страна, ни е оказвала такова”, подчерта Гинева.
Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” е създадено преди 5 години и по-голямата част от членовете са родители на деца с увреждания. Тяхна е идеята да създадат организация, която да защитава правата и интересите на техните деца. Основното, за което работи сдружението, е промяна на обществените нагласи, тъй като всички знаем, че обществото не е дорасло още да приема хората с увреждания като равнопоставени. Всички дейности са насочени към това да се показва, че тези деца имат потенциал и възможности да се развиват и вървят напред.

 

Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж