Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Златен пръстен-печат отличава сред находките от Сливенско археологът Георги Китов

 Сливен. За най-ефектна от тазгодишните находки на експедиция ТЕМП в Сливенско смятам пръстена-печат, каза за радио "Фокус"- Сливен ръководителят на експедицията д-р Георги Китов от Археологическия институт с музей при БАН.

„Пръстенът е много ефектен, много красив и с много красиво, добре изпълнено и високохудожествено изображение. Освен това досега не бяхме намирали пръстен с въртяща се плочка. В България са известни два такива – единият със златна плочка с надпис, другият – с изображение върху полублагороден камък, какъвто е и откритият от нас в Якимова могила до с. Крушаре пръстен. Той е с изображение на музикант върху плочка от ахат. Това е пръстен-печат”, потвърди Китов. Пръстенът е носен с печата (плочката) навътре към дланта, защото обратната страна е изпъкнала и е неудобна, а и така се предпазва изображението от повреди, обясни археологът. Общо шест могили – четири край Старо село и две край с. Крушаре, Сливенска община, проучиха в съвместната си работа екипът на ТЕМП и археолозите от Регионалния исторически музей това лято. Сред находките са златен нагръдник, най-големият намиран в България, три сребърни съда, броня с железни ръкави, меч и други оръжия, златни обеци, сребърни гривни, медицински инструменти и т.н. играчки на Загрей. В една от могилите се оказа и интересно архитектурно съоръжение – масивна стена, ограждаща кръгло сакрално пространство (храм на Слънцето), върху който впоследствие е насипана могилата.
Археологическият сезон за ТЕМП ще продължи в Казанлъшко от началото на септември, потвърди ангажимента си към община Казанлък Георги Китов. Археолозите са обещали да проверят данни от измервания на геофизически екипи, направени на могилата Голяма Косматка, според които там има и други помещения, освен вече откритите.

31 август 2008 |  радио "Фокус" - Сливен
Йорданка РАДАНЧЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж