Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Четири години 13 ученици са презаписвани в един и същи клас в училището в казанлъшкото село Ръжена

 Казанлък. Четири години поред 13 деца са презаписвани в един и същи клас в основното училище в казанлъшкото село Ръжена „Св. св. Кирил и Методий”, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . По данни на Регионалния инспекторат по образованието в Стара Загора няколко години поред учениците са били в списъците със заявки за безплатни учебници и на 15-ти септември е трябвало да ги получават. Оказало се, че на практика едно от децата от 2005-та година насам стои все в трети клас.

Според Любомир Любенов – началник на Инспектората, не става въпрос за „мъртви души” , а за действително съществуващи лица, които обаче, не само, че не са в същите класове, в които са записани, че са, но може и да са извън страната. Любенов посочи, че за проблема от РИО са разбрали, след като са проучвали документите за явяване на тези ученици на поправителни изпити и са вземали решение дали паралелката в селското училище да бъде преобразувана в маломерна. При извършената проверка от Инспектората се оказало, че някои от учениците от списъците са на различна възраст, а в същото време са в един и същи клас, повтаряйки го няколко пъти.
Любенов допълни, че „Нередно звучи едно дете да е в трети клас пет години. В случая трябва кметът на населеното място да наложи глоба на родителите, но преди това той трябва да бъде информиран за отсъствията на детето от директора на училището. Трябва да има санкции и за директорите. Не може да се разчита на такива деца да спасяват училището”, бе коментарът на Любенов.
По думите на директора на учебното заведение, родителите на въпросните деца ги отвеждали на гурбет в чужбина, след което ги връщали, а по закон директорът нямал право да отказва на децата да доучат незавършения клас.

01 септември 2008 |  Радио "Фокус - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж