Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Продължават археологическите разкопки при могилата "Голяма Косматка"

 Казанлък. Археологическите разкопки при могилата „Голяма Косматка”, разположена до град Шипка, ще продължат през целия ден, съобщи за радио „Фокус” - Велико Търново д-р Косьо Зарев – директор на казанлъшкия исторически музей „Искра”.

„Все още нищо не сме открили, но продължаваме. Предстои днес да започнем сондиране в друга част на могилата, странично от камерата, в която бяхме открили главата на тракийския владетел Севт”, допълни д-р Зарев.
До сега екипът на д-р Георги Китов копаеше при върха на „Голяма Косматка”, следвайки измерванията на специален георадар. По информация на д-р Косьо Зарев, в следствие на разкопките през последните 4 дни, археолозите са достигнали на дълбочина 4 метра, но не са се натъкнали на нищо. „Предстои да проверим в по-долната част на могилата”, посочи д-р Косьо Зарев. Той допълни, че археологическите разкопки ще продължат и утре.
Ръководител на проучванията е д-р Георги Китов, а негови заместници са: Диана Димитрова от експедиция ТЕМП и Евтимка Димитрова от ИМ “Искра”. Разрешението за извършване на сондажни археологически разкопки за проверка на резултатите от експериментални геофизични измервания в могилата Голяма Косматка край град Шипка, община Казанлък бе получено във вторник. То е издадено от Националния археологически институт с музей – БАН и Съвета за теренни проучвания.

06 септември 2008 | Радио "Фокус" - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж