Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Над 5 милиона лева са вложени в могилите в Долината на тракийските царе

 Казанлък.Над 5млн. и 300 хил. лв. са вложените средства за изграждането на инфраструктурата при могилите в Долината на тракийските царе, съобщи кметът на общината Стефан Дамянов, предаде кореспондент на радио „Фокус"-Велико Търново .

По думите му, над 700 хил. лв. струва изграждането на пътен участък от 1 км. До този момент социализирани са могилите „Голяма Арсеналка" и „Косматка". Изграден е път и до могилите „Крън-2", „Оструша" и подход към „Грифоните", „Шушманец" и „Хелвеция". Предстои поставянето на защитна постройка при „Шушманец" и „Оструша".
През месец октомври в Казанлък се очаква да пристигне Китан Китанов, който ще започне работа по консервацията на могилата „Крън-2", като тема на неговата научна разработка е „Стенописите в древна Тракия". Едновременно тогава ще се извършва външната и вътрешна консервация на гробницата „Крън-2", за които Американското посолство е отпуснало 33 хиляди долара. Преди няколко месеца исторически музей „Искра" и община Казанлък кандидатстваха по проект на посолството, който бе одобрен сред повече от 30 други от цял свят.
„На 26-ти септември в Казанлък ще пристигне американска посланичка, която ще даде старт на консервирането на „Крън-2", посочи д-р Косьо Зарев – директор на исторически музей „Искра".

 Радио "Фокус" - Велико Търново
 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж