Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Китов:Очакванията ни не се потвържадават

 "Подведени сме. Очакванията не се потвърждават".

Това заяви на специална пресконференция в Казанлък ръководителят на траколожката експедиция ТЕМП д-р Георги Китов, в края на десетдневните проучвания на могилата Голяма Косматка край Шипка. От вчера той и колегите му прекратиха проучванята над могилата.

От началото на септември там археолозите проверяват хипотези на два екипа - на фирмата “Геомеджик радар”и на екип учени от Софийския университет под ръководството на Явор Шопов. Първата хипотеза за наличие на съоръжение надоткритата гробница , направено на база геофизични изследвания на фирмата, засега не се потвърждава. Китов и сътрудниците му са били сонди на 5,10 метра, но без резултат. От началото на тази седмица са прекратени проучванията заради повреда на сондата. Проучванията на могилата Голямата Косматка ще продължат през пролетта на идната година, обяви в града на розите траколога Китов, с помощта на нова, по-мощна сонда, която ще се осигури от казанлъшкия градоначалник Стефан Дамянов. С нея ще се проверява достоверността на друга научна хипотеза - за наличие на още едно съоръжение,в съседство с открития купол на Косматка. За подобно съоръжение още миналата есен заговори екип под ръководството на Явор Шопов.

Изминалото археологическо лято за експедицияТЕМП бе определено от неговия ръководител като “ много успешно от научна гледна точка”. Сред ценните си открития Китов определя намерените над 70 керамични съда това лято, 24 златни обеци и 4 сребърни гривни. В следващите седмици Китов ще проучва могилата в Старосел, намираща се в частно земище с винарска изба. Проучването е по молба на собственика на избата.

Деляна Бобева www.dariknews.bg

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж