Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Проектът „Севтополис" е една от големите перспективи за общината за следващите поне 30 години

 Казанлък. "Проектът „Севтополис" е една от големите перспективи за общината за следващите поне 30 години", заяви в интервю за радио „Фокус"-Велико Търново кметът на община Казанлък Стефан Дамянов.

По думите му, ако идеята бъде реализирана, ще създаде един поток от туристи, които ще издигнат националното ниво на историческа култура на страната ни в цяла Европа и дори в целия свят.Така потокът от туристи ще бъде допълнителен приход за населението, ще даде възможност да се изграждат големи хотелски комплекси в общината и да се влагат външни инвестиции. По информация на градоначалника, се очаква обектът да се посещава от около 600 000 туристи годишно. Дамянов даде за пример интересът на туристите към другият голям обект в Долината на тракийските царе – могилата „Голяма Косматка", която се посещава от 135 000 души годишно.
„Считам, че не можем да гледаме само част от Долината на тракийските царе, т.е. Севтополис, без да обърнем внимание и на могилите, където са погребвани част от тракийските царе. Древният тракийски град и гробниците са един цялостен комплекс. „Севтополис" е един съвкупен проект, който ще бъде интересен, както в научната си стойност, така също и във възможността си да дава по-голяма информация в исторически аспект, тъй като самите тракийски гробници дават възможност да се проследи етапността в отделни периоди от развитието на Одриската държава. Проектът „Севтополис" ще бъде монументален комплексен обект, към който интересът ще бъде изключително голям", коментира казанлъшкият кмет.

Радио "Фокус" - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж