Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Изготвят етапите на техническото задание за проекта „Севтополис"

 Велико Търново. Започва изготвянето на техническото задание относно реализирането на проекта „Севтополис", заяви в интервю за радио „Фокус"-Велико Търново кметът на община Казанлък Стефан Дамянов.

Той посочи, че архитект Жеко Тилев, който е член на работната група, ще подготви етапите на заданието, което да даде възможност на комисията да премине към изготвяне на съответните тръжни документи. По думите на кмета, изследванията свързани с хидрогеологията, ще бъдат извършени от групата, отнасяща се главно към подземните съоръжения, под ръководството на самия Тилев.
Дамянов разказа още, че на 4-ти септември, когато бе насрочена и срещата в Министерството на културата, участие са взели, както учените от работната група, така и: представители на културни институти и интелигенцията в страната, млади хора, представители на сдружението „Да запазим българското".
„В рамките на работната среща бяха изслушани докладите на членовете на работната група, даващи отговори на въпросите, дали има ли реална възможност и заслужава ли древният тракийски град Севтополис да бъде възстановен. Своят доклад представи и ст.н.с. Мария Чичикова, която запозна присъстващите със състоянието на града по време на разкопките през 1948 – 1954 година. Другият доклад, който бе представен, бе този на архитект Жеко Тилев, който запозна работната група с възможностите за изваждането на древния тракийски град. Архитект Тилев обясни подробно как трябва да се направи и изглежда съоръжението и какви са допълнителните възможности, които могат да се предоставят на туристите, които ще посещават комплекса. По време на срещата бе доразвита идеята към общия комплекс да се създаде научен център по тракология", посочи Дамянов.
Той информира, че на 29-ти септември в следващото заседание на работната група по реализиране на проекта „Севтополис".

 Радио "Фокус - Велико Търново"
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж