Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлъшкото сметище се охранява и не се допускат външни лица

 Казанлък. Казанлъшкото сметище се охранява добре и не се допускат външни лица, заяви за радио „Фокус"-Велико Търново Захари Захариев – началник на звено „Сметосъбиране, сметоизвозване, третиране на твърди битови отпадъци и озеленяване" в общината.

Той посочи, че в града на розите не съществува проблем със сметището поради създадената на този етап организация. Захариев бе категоричен, че със силите и техниката, с които разполага общината сега, не среща проблеми с извозването на боклука. „Ние сме длъжни обаче да се коригираме винаги и да работим в положителна насока. Стараем се да запазим града в един още по-добър вид", коментира Захариев.
Той не скри, че само част от населените места в общината биват обслужвани на 100 %, но обеща, че новата система, която действа на територията на община Казанлък, ще обхване и останалите села.
Самото сметище на Казанлък, което се намира в мъглижката местност "Каракос" имало срок за ползване до 2009 година. До тогава общината трябва да намери земя в размерите на 3-4 дка, където да изгради претоварна станция. В нея ще бъдат балирани отпадъците на града и близките селища и, така балирани ще бъдат откарвани на сметището в Стара Загора.
38 млн. 319 хил.евро е стойността на спечеления проект за изграждането на регионално сметище в Стара Загора. Сумата е предназначена за направата на депа в общините от цялата Старозагорска област. Предстои в казанлъшко да се изгради станция за разделно събиране на отпадъците. След като те бъдат балирани в специални контейнери, ще се извозват за преработване в Старозагорското депо.
Повече от 20 обаче са нерегламентирани сметища в общината с обща площ 45,4 декара. Няма село в региона, което да не си е "изградило" допълнително сметище.


На 12 километра от Казанлък в посока град Мъглиж в полите на Стара планина в местността „Каракос" на площ от около 50 декара се намира казанлъшкото сметище, което е на повече от 30 години, предаде кореспондент на радио „Фокус"-Велико Търново . То се охранява и в него не се допускат външни лица, няма и клошари, които да се ровят в боклука на сметището. Все още в града на розите не е изградено ново място за събиране на отпадъците, но такава идея има и по нея се работи. Предстои по проект на Министерството на околната среда и водите „Техническа помощ за подготовка на мерки за управление на отпадъците в регионите Стара Загора, Луковит и Костенец" да се създадат регионални депа. За целта на територията на община Казанлък се предвижда да се проектира претоварна станция, от където ще бъдат транспортирани битовите отпадъци до Регионалното депо в Стара Загора, като предварително бъдат разделени, пресовани и балирани. Идея за изграждането на завод за рециклиране на отпадъците се ражда още през 1996 година. Тогава бива изградена смесена немско-българска фирма, която тогава обещава създаването на такъв завод, като същевременно с това получава правото да почиства града и селата в казанлъшко. През 2002 година обаче договорът между общината и фирмата е развален. В следствие на това, така и не се стига до производството на завод за рециклиране на отпадъците.
Не са малко и нерегламентираните сметища в община Казанлък. В района няма село, което да не е превърнало някое дере в място за изхвърляне на отпадъци.

 

Радио "Фокус - Велико Търново"
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж