Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Откриват паметник на акад. Дечко Узунов в Националната художествена гимназия в Казанлък

 Казанлък. На 15-ти септември ще бъде открит паметник на академик Дечко Узунов в едноименната Национална гимназия по пластични изкуства в Казанлък, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново .

Тогава се навършват 40 години от създаването на учебното заведение, в което са учили едни от най-известните художници в страната, част от които днес са преподаватели във висши учебни заведения, а други продължават развитието си в чужбина. Официалното откриване на паметника на Дечко Узунов, който се издига във фоайето на гимназията, ще се състои от 10.30 часа. Бронзовият монумент е дело на скулптора Ваньо Колев, който е и учител в училището. Казанлъчанинът решава да дари паметника на учебното заведение. В продължение на месец реализира идеята за монумента.До този момент в Казанлък няма друг паметник на Дечко Узунов, освен този, който на 15-ти септември официално ще бъде открит. „Според мен академик Дечко Узунов е папата на художниците”, казва Колев и допълва: „Той заслужава тази признателност. Реших да направя паметника в знак на преклонение и почит към него”.
Освен откриване на монумента на академик Дечко Узунов, Националната гимназия по пластични изкуства ще отбележи първия учебен ден и с тържествен концерт и изложба на ученици.

 


Своята 40-годишнина ще отбележи на 15-ти септември Националната гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов” в Казанлък, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . Училището е създадено през 1968 година като филиал на Софийската художествена гимназия. Четири години по-късно завършва първият випуск, като сред възпитаниците са: Вихрони Попнеделев, Светла Москова, Петко Москов, Ганчо Карабаджаков. По разказа на помощник-директора на гимназията Петя Минекова, гост на абитуриентското тържество е бил академик Дечко Узунов.
През 1974 година училището се обособява като самостоятелно Средно специално художествено училище по промишлени форми към Министерството на културата. През 1985 година учебното заведение се настанява в нова сграда, построена специално за него като еталон за всички училища по приложни изкуства. „В гимназията през 1988 година е основана паралелка със специалност „Лютиерство” за изработка и реставрация на класически струнни инструменти. Това е и първото учебно заведение в страната по дизайн”, заяви Минекова, като допълни, че Националната гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов” има уникалната възможност за откритие и школуване на млади дарования в чистата художествена атмосфера на Казанлък с утвърдени традиции в областта на художествената култура.

 

 

 

радио "Фокус" - Велико Търново
Деница ГЕОРГИЕВА

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:



Виж