Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

За първия учебен ден!...

79 първокласника, по-големи ученици, родители и учители се събраха тази сутрин в двора на основно училище „Мати Болгария” в Казанлък, предаде кореспондент на радио „Фокус” – Велико Търново .

Тържеството започна с българския химн и посрещане знамето на училището. Поздрав към най-малките ученици отправи директорът на ОУ”Мати Болгария” Пепа Дукова, която призова всички родители да бъдат по-търпеливи към децата си и да им помагат в усвояването на учебния материал. Приветствия отправиха и заместник-кметът по „Земеделие и социални дейности” в община Казанлък Зелвер Касабова и общинският съветник Джамал Папарланов.
Част от празничната програма бяха и стихотворенията и песните от по-големите към по-малките ученици. След завършването й, учениците, водени от учителите си, се отправиха към класните стаи, където получиха новата си учебна програма и учебници. Най-развълнувани от всички бяха 79-те първокласника, които не скриха радостта си от досега с новите учебници. За всички тях казанлъшки клон на известна банка и община Казанлък бяха подготвили подаръци, раздадени на децата от учителите им.
И тази година общината подготви подаръци за всичките 687 първокласника от местните училища.
Пред всяко учебно заведение имаше засилено полицейско присъствие. Общината се бе погрижила да подмени и пътната маркировка в района на учебните заведения. Голяма част от водачите на моторни превозни средства шофираха с включени светлини.

 


Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откри първия в града паметник на академик Дечко Узунов в едноименната Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . Освещаването на монумента бе върхов момент в честванията на 40-годишнината от създаването на учебното заведение. Бронзовият паметник е изработен и дарен на гимназията от скулптура Ваньо Колев, който в продължение на месец реализира идеята си. „Академик Дечко Узунов е папата на художниците. Той заслужава тази признателност”, казва Колев. Към думите му се присъедини и кметът Стефан Дамянов, който посочи, че откриването на монумента е велика чест за всички, които са учили и учат в гимназията. „Академик Дечко Узунов е един от най-великите творци на България, известен в национален и световен мащаб. Трябва да сте горди, че училището носи неговото име. Не случайно Казанлък е известен и като град на стоте художници”, допълни кметът.
Приветствие към учениците отправи и народният представител Иван Гороломов от Коалиция за България, посочвайки, че 15-ти септември е знаменателен ден. Депутатът призова учениците да се учат от големия талант Дечко Узунов и да разнасят славата на България по целия свят.
С откриване паметника на великия художник бе поставено началото на новата учебна година в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн, която посрещна възпитаниците си с обновен учебен корпус и общежитие. Новопостъпилите ученици положиха клетва, че във всичките си начинания и с действията си ще допринасят за развитието на българското изкуство, като използват получените в гимназията знания и умения само за доброто на хората и издигане авторитета на училището. Новите ученици бяха посрещнати с хляб и сол, след което целунаха знамето на Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн ‘Академик Дечко Узунов” в Казанлък.

 

 


В присъствието на кмета на община Казанлък, директорът на исторически музей „Искра”, бивши директори, преподаватели и възпитаници ръководството на ОУ ”Кулата” в града на розите откри музейна сбирка, предаде кореспондент на радио „Фокус”-Велико Търново . Сред експонатите е и снимка на градоначалника, който преди години е завършил основното си образование в училището. В музейната сбирка са изложени още: снимките и на други бивши ученици и директори, както и свидетелства за завършено образование от 1942 година, когато училището е носело името на Стефан Хаджиенов; отличия от спортни прояви, стар дървен чин, униформи на чавдарчета и пионерчета и други.
В събирането на експонатите са участвали 80 ученика от втори, четвърти и шести клас. Реализирането на проекта е в рамките на националната програма „Училището –територия на учениците” по модул „Развитие на извънкласната и извънучилищната дейност”. Проектът „Създаване на музей на училището – духовно огнище за знание и родолюбие” е разработен от екип учители от ОУ „Кулата” с основната цел чрез изследователска и събирателна дейност да се съхранят знанията за миналото на училището, като основа за изграждане на ново съвременно европейско образование в него, помнещо традициите и със самочувствие устремено към бъдещето.
Партньори на училището при изпълнение на проекта са: Община Казанлък, исторически музей „Искра”, Етнографски комплекс, Исторически музей на образованието град Габрово.
Стойността на проекта е 4450 лева и се съфинансира от община Казанлък.

 


 Председателят на Общинския съвет Васил Самарски откри днес новата учебна година в Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм. Самарски преряза лентата на новата фитнес зала в училището, която е реализирана по проекта на МОН „Спорт в училище”  и е на стойност 16 000 лева. С тази проява в първия учебен ден бе сложено начало на инициативите във връзка с 45-годишнината на училището, която ще бъде отпразнувана през 2009 година. Четири нови обекта, реализирани със средства по програма Фар   бележат началото на  учебната година в гимназията. Със средства по програмата са обзаведени кабинет по барманство, учебно-тренировъчна фирма, ателие по моден дизайн и фитнес зала. Обзавеждането на четирите зали струва 312 000 евро. В Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм работят по новите проекти на Министерство на образованието  - „Училището – територия на ученика” и „Ритуализация на училището, по който предстои да бъдат изработени ученически униформи. Училището е второто в България, след Софийската професионална гимназия по туризъм, което има вече  правото да подготвя специалисти за придобиване на четвърта степен на квалификация за завършили средно образование, по специалността „Организация и управление в ресторантьорството”, чийто прием ще стартира в учебната  2008/2009г. С 19 162 лева, отпуснати от Комисията по бедствия и аварии, училището е пребоядисано, поправен е покривът, подновена е ел.инсталацията, която беше извън строя, в резултат на градушката миналата година.


Новата учебна година в община Казанлък започва с едно закрито и едно средищно училище, това в град Шипка.  Със сериозни проблеми започва учебната година и в училището в село Дунавци, което е само с 18 ученика. Под въпрос е бъдещето на Професионалната гимназия по строителство в Казанлък, за която РИО предложи закриване, поради невъзможността да се издържа от делегирания си бюджет.  Само 50 са учениците в гимназията и според началника на Инспектората Любомир Любенов, на практика с тези средства гимназията не може да съществува.  В пет училища от община Казанлък предстоят през новата учебна година и конкурси за директори - в ПМГ „Никола Обрешков”, където конкурса ще се обяви през октомври, както и в основните училища „Георги Кирков” и „Н. Вапцаров” в Казанлък и в селата Дунавци и Овощник.

 

ОУ “Г. Кирков” ще посрещне новата учебна година с изцяло обновен физкултурен салон. Средствата за ремонта са предоставени от дарение. Официални гости на тържеството в учебното заведение бяха зам. кметът Зилбер Касабова и общинският съветник Денислав Сербезов. В обновения физкултурен салон водят подготовката си момичетата и момчетата на основното училище, които са републикански първенци. Момичетата 5-7 клас са с първо място, а момчетата - втори във финалите на Ученическите игри по волейбол за изминалата учебна година. Тези дни е възможно да се реализира и една успешна идея на училищното ръководство, с помощта на ВК “Казанлък” –“мини волей” – преподаване на волейбол в часовете по физическо възпитание в най-ранна възраст. Очаква се до края на седмицата при посещението си в Казанлък шефът на волейболната федерация Данчо Лазаров да разговаря с училищното ръководство за скорошен старт на
предложението.

 радио Фокус и радио Вис Виталис

 

 

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж