Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Газта и топлофикацията са предпочитаните енергоносители, казва експерт по контрола на газификацията

 Казанлък. „Газта и топлофикацията са предпочитаните енергоносители на урбанизираните територии в Европа и у нас. Те се конкурират и допълват", заяви за радио „Фокус"-Велико Търново Николай Колев – контрол по газификацията в община Казанлък.

Той допълни, че с въвеждането на газификацията, гражданите на казанлъшката община получават правото на избор между различните по стойности енергоносители. Колев направи съпоставка с цените на киловатчас полезна топлина между възможните енергоносители. По думите му, 1 киловатчас полезна топлина, доставена с дърва или въглища за огрев струва около 5 стотинки. Същото количество, предоставено с климатик е около 6 стотинки, а с природен газ – около 9 стотинки. Николай Колев посочи още, че 1 киловат час полезна топлина, доставена с парно е около 11.5 стотинки, с електрически нагревател, т.е. печка или радиатор, е около 15 стотинки, а с нафта – около 24 стотинки. При така посочените цени, Колев бе категоричен, че макар и по-скъпо от дървата и въглищата, доставянето на полезна топлина с природен газ, е по-добрият вариант на отопление, както за битовите, така и за промишлените абонати.
Инвестицията в газопреносната мрежа в община Казанлък се извършва от чуждестранен инвеститор с дъщерна фирма у нас. „Предстои газифицирането и на населени места от общината", допълни Николай Колев.

Деница ГЕОРГИЕВА | радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж