Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ирина Бокова: Бих лобирала за проекта „Севтополис”

 Казанлък. „Разбира се, че бих лобирала за проекта „Севтополис”, но трябва да се видят всички възможности за реализирането му”, заяви за радио „Фокус”-Велико Търново Ирина Бокова – посланик на България във Франция и постоянен представител на страната ни в ЮНЕСКО.

Тя пристигна в Казанлък с делегация от 30 посланици към ЮНЕСКО. В подкрепа на думите си Бокова даде за пример откритите основи на Древноримски стадион в столицата. „Много експерти искат той да бъде изваден на показ и да се види от много хора като нещо уникално. Това обаче в момента не е възможно, тъй като има други постройки отгоре, като се има предвид, че той се намира в центъра на града”,коментира Бокова. Тя бе категорична, че когато говорим за опазване на паметниците на културата, трябва да имаме предвид как да се балансира между съхраняване автентичността на един паметник, използването му за привличане на повече туристи за една по-голяма икономическа активност и заедно с това да има баланс между автентичност и икономическа дейност.
Ирина Бокова посочи, че сега се работи основно за разширяване на парк Пирин и намиране на баланс между икономическата активност и ненарушаване границите на парка, така както са приети от ЮНЕСКО. Тя допълни, че страната ни има шанс да се представи с много обекти.
„България има списък с паметници, които биха могли да се предложат да бъдат под егидата на ЮНЕСКО. Този списък се обновява всичка година и по него работят БАН, Министерство на културата. В него са включени: Старият Пловдив, Александрово, Перперикон и други забележителности. Искам да допълня, че в България стои и въпросът за съхраняване на тези паметници. Затова и делегацията от посланиците на ЮНЕСКО наблюдават по какъв начин тези паметници на културата се опазват. Смятам, че Казанлък е един добър пример за това как се съхраняват и опазват паметниците на културата”, посочи Ирина Бокова.

Деница ГЕОРГИЕВА  | Радио "Фокус" - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж