Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Сребра Касева, началник – кабинет на кмета на Казанлък: 8 тракийски гробници са на крачка от приемането им, като нови обекти под егидата на ЮНЕСКО

Сребра Касева

Водещ: Днес  отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата, който се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. 2018 г. е обявена за Европейска година на културното наследство. Тя поставя  акцент върху богатото културно наследство на Европа. Тракийската гробница в Казанлък е първият  български паметник, включен в Световния списък на паметниците на международната организация. За опазването на културните паметници и предстоящите цветни празници в Община Казанлък сега ще ни разкаже Сребра Касева началник – кабинет на кмета.

Сребра Касева:
Изключително съм щастлива, че точно днес, провеждаме този разговор в международния ден на културно-историческото наследство. С гордост и радост мога да разкажа за това наследство в град Казанлък.

Водещ: Културният туризъм е приоритет в рекламната стратегия на България, как помага на Казанлък това, че в града има обект под егидата на ЮНЕСКО?

Сребра Касева:
Това е голям приоритет, защото районът е богат на десетки тракийски подзидани постройки, които наричаме гробници. Предимство е, че те са съсредоточени в малък район и са много повече, отколкото на други места, още повече, че тук  преди много години е открит и проучен единствения тракийски град Севтополис. Това е още един повод и основание Казанлъшката котловина да получи и името „Долината на тракийските владетели“. Можем да се похвалим и с Казанлъшката гробница, освен нея има и 120 недвижими културни паметника, от които 60 архитектурни, 10 археологически, 51 исторически и два художествени. Това е едно огромно богатство, с което Казанлък се гордее и привлича голям брой туристи през цялата година. Най-голям интерес предизвиква Казанлъшката тракийска гробница, но в същото време, работят и много други гробници, като тази на Севт III в могилата Голяма Косматка, Оструша, социализирани гробници Хелвеция, Шушманец. А сега предстои да социализираме и гробницата Оструша по оперативна  програма „Регионален туризъм“. Казанлък е включен в индикативната листа на ЮНЕСКО с 8 тракийски гробници, което е последната стъпка за внасяне на документите в организацията с цел одобряване на обекти. Така ще можем да се похвалим с голям ансамбъл от гробници, които ще бъдат вписани в списъка на световното наследство. Община Казанлък полага грижи те да бъдат добре съхранени, с много добри пространства около тях, за да може освен интересни да бъдат и лесно достъпни.

Водещ: Един от факторите за повишаване посещенията до туристическите обекти е тяхната достъпност и изградената инфраструктура. Има ли проблеми в тази насока Община Казанлък.

Сребра Касева:
Община Казанлък кандидатства по различни програми за реставрация, консервация и социализация на гробниците. Със средства на общината и приходи на историческия музей полагаме усилия, те да бъдат съхранени и всеки един проблем, който се появи да бъде своевременно отстранен. Изключителна голяма отговорност и грижа полагаме към забележителностите, защото те са нашата визитна картичка, не само на Казанлък, но и на България, защото тук е открита Златната маска, главата на Севт III и много други изключителни културни находки известни и в световен мащаб.

Водещ: Богата е и културната програма на Община Казанлък. Какво предстои от Културния календар.

Сребра Касева:
Културният календар също е много богат. Предстоят много красиви събития, ароматни с дъх на рози. Искам да споделя още една инициатива, която общината във връзка с тракийското наследство прави- има идея да се направи атракцион за туристите като се построи тракийски птицеглав кораб, който вече е на финала. Идеята е копието на бойния кораб на траките да разхожда туристи по язовир „Копринка“. И така да ги въведе в атмосферата на древната цивилизация по нашите земи. Още едно доказателство, за това че  Казанлък е с богато  културно-историческо наследство е поканата, която получихме от министъра на културата Боил Банов и зам. министъра Амелия Гешева, да представи тракийските гробници на 15 ти май в Париж на заседание на ЕК по повод опазването на културното наследство. По въпроса, който ми зададохте за богатата програма- от 18 май започват 115-те празници на розата, които са  с богата традиция. Тази година се събират много кръгли годишнини- на 18 май, ще изберем 50-та Царица Роза и ще съберем всички 49  царици рози, което е едно изключително интересно събитие, което и за нас организаторите е много вълнуващо. На този фестивал на розата ще има и едно много интересно събитие, което за първи път се провежда в България- по случай 100 години на професионалната лютиерска традиция в България, Община Казанлък, Съюза на лютиерите в България и Националната асоциация на италианските лютиери, организират 9 международен конкурс за съвременни лъкови музикални инструменти. Този конкурс е изключително престижен и ние сме горди, че за първи път ще бъде в България. Ще започне на 28 май до 2 юни с церемония по официалното награждаване. Тази година във фестивалната програма, в която вкарваме нови елементи има увеличени розобери, защото виждаме, че  има голям интерес от туристите. Има много празнични шествия, като мажоретното празнично шествие на розоберачките, заедно с националното  надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, много конкурси, изложби, Международен фолклорен фестивал, на който присъстват  нашите 14 побратимени града. Кулминацията е спектакъла по коронясването на Царица Роза и празничното шествие под мотото „Мъдростта на розата“ и всичко това от 18 май до 10 юни. За туристите има дати, на които могат да участват в розобера.

Елеонора ЧОЛАКОВА, Радио „Фокус“

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: