Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Фаровете на Бела ще светят в Музея на фотографията

Фаровете на Бела ще светят в Музея на фотографията
Популярната фотоизложба „ ДОМ НА СВЕТЛИНАТА“, която обединява в снимки морски  фарове  от  25 страни по света,  ще гостува в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Изложбата се открива на 11- и октомври, четвъртък,  от 17. 30 часа.

Авторката Бела Бенова е повече от интересен човек. Самата тя говори за себе си  като за пътешественик, съзерцател, писател, фотограф,  мечтател, дори – авантюрист. Страстта и към фаровете може да се обясни с родното и място – Варна. Нещо повече,  според  Бела,  това нейно  увлечение  пуска корени още преди раждането -  в дните на родителското зачатие – някъде около 18-и август. Международният ден на фаровете…  

Бела Бенова завършва френска гимназия, следва в ТУ – София  със стажове във Франция. Започва да се занимава с фотография още в ученическите години. Първо – любителски, после – и професионално. Пътешества и снима. Велосипеди, лодки, кораби, фотографии.  През цялото време, фаровете не спират да я привличат. Така е до сега.   

През лятото на 2007 г. тя осъществява първия си проект за посещение и заснемане на навигационните светлини на Черно море – „Велопътешествие по българските фарове”. Фотоизложба в Археологическия Музей – Варна и серия фото-разкази в списание „Морски Свят” описват тези приключения. Следват още няколко фотоизложби и авторски материали в списания. През 2013 г. издателство „Сталкер”– Варна публикува пълния разказ за пътешествието – „По пътя на пулсиращата светлина”. Този пътепис с над 250 черно-бели авторски фотографии е дебютната книга на Бела Бенова. Следва сборникът „Врати”  (Сталкер, 2015). Тук Бела обединява в едно книжно тяло  стихове и авторски снимки на рисувани врати от остров Мадейра.  Сборникът  е представен заедно с едноименната фотоизложба в няколко града в България. През 2016 г. „Сталкер” публикува и „Гостенка в миналото” – дневник в проза и мерена реч, илюстриран отново с авторски фотографии. Представянията и на тази книга са придружени от пътуваща фотоизложба. Всяко лято от 2007 г., до сега, Бела Бенова организира и осъществява с приятели поредно си  велосипедно пътешествие по фаровете на различни европейски държави. Вече е минала на колело повече от 10 хиляди километра с фотоапарат в раничката.  

В изложбата „ДОМ НА СВЕТЛИНАТА”, Бела Бенова представя цветни фотографии на морски фарове от няколко десетки държави, заснети в последните 11 години. Бела Бенова документира всички навигационни светлини по Българското Черноморие през 2007, после заснема черноморските фарове на Румъния. Следващите велосипедни пътешествия я отвеждат по бреговете на Черна гора, Хърватска, Словения, Италия, Гърция, Европейска Турция, Германия, Полша. В изложбата са включени и снимки от кратки посещения в Скандинавските страни, Шотландия, Ирландия, Франция, Испания, Египет, Латинска Америка, Карибския басейн и други.

В многобройните си фотоизложби от 2007 насам, авторката популяризира предимно българските фарове. Всички изображения, включени в изложбата, са единствени копия и нова снимка на различен фар ще заменя всяка продадена фотография, гарантира авторката Бела Бенова. 

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства – Казанлък

http://youtu.be/RUrwjpfO54c

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: