Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време

В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време
Тази нощ ще се върнем към астрономическо време. В 4:00 часа сутринта отново ще преместим стрелките с 1 час назад. Но, както знаете, продължават дебатите в Европа кое време да бъде предпочетено - зимното или лятното часово, така че да бъде прекратена практиката с промяната два пъти годишно. И според националното проучване, което организира Министерския съвет, по-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното. В анкетата своите коментари написаха над 17 хиляди българи. Резултатите ще помогнат на страната ни да изготви и националната си позиция пред Европейския парламент.
Първото нещо, което анкетата показва е че 96 на сто от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Зад тази позиция по традиция заставят и психолозите, и лекарите - смяната на времето води до нервно напрежение, липса на концентрация и най-вече недоспиване. Повишава се рискът от катастрофи и дори този от инфаркт с 10 на сто. Срещу смяната на времето е и Министерството на образованието.

Лора Заркова, експерт в Дирекция "Организация и контрол", МОН: Тази промяна, веднъж на есен и веднъж на пролет, когато тече учебната година се отразява недобре на децата и учениците, защото те трябва да станат по-раничко и работоспособност сутрин по-трудно се организира, това влияе върху учебния процес.

И докато около позицията, че времето не трябва да се сменя сме обединени практически всички, разнобоят настъпва, когато трябва да се избере едното от двете времена- зимно или лятно. Все пак, според допитването, повечето българи или 51% са предпочели лятното часово време.Тогава сутрин е по-тъмно, но вечер по-дълго време е светло.

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма: Лятното часово време е доста по-изгодно за туризма, тъй като преди всичко ние търсим ранните хладни часове, когато става въпрос за обиколка на места, които са на открито културно-исторически забележителности и по същия начин вечерта е малко по-дълга и един час не е маловажен за икономиката на туризма.Хората, които искат да се забавляват имат достатъчно време, доста по-дълго отколкото, когато имаме късото зимно часово време през лятото.

Проучване на МС: По-голяма част от българите искат постоянно лятно часово време

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово време. Това по...

При зимното часово време напротив, сутрин е по-светло, но вечер се стъмва по-рано. За него са дали своя глас 38% от българите.

Иван Хиновски, Български енергиен и минен форум: Зимното време за мен има плюсове първо, защото то е оригиналното часово време, защото хората първо в по-умерен зимен утринен час тръгват на работа. По- късното ставане при зимното води до по- късно натоварване на градския транспорт и на електрическия транспорт в сравнение с домакинствата.

Като енергиен експерт Иван Хиновски обяснява още, че промяната на времето е изживява своето време. През 80-те години така е управлявано потреблението на електроенергия като са се разминавали големите три пика, свързани с транспорта, потреблението на домакинските уреди и осветлението в домовете и така не са се включвали допълнителни генериращи мощности.

Иван Хиновски, Български енергиен и минен форум: Сега има други методи - акумулация, включване на регулиращи мощности и не е трудно системата да регулира пиковете.

Зимно или лятно часово време в България - получените резултати от анкетата ще бъдат част от позицията ни в дискусиите в Европейския съюз.

Влак, БДЖ, ЖП Гара

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на 13 пътнически влака. При преминаването от лятно към зимно часово време е необходимо някои пътнически влакове да престоят в различни железопътни гари в нощта между 27.10.2018 г. и 28.10.2018 г. Това се налага, за да не бъде нарушен Графикът за движение на влаковете.

В железопътните превози е наложена обичайната практика, влаковете да спрат в първата железопътна гара по маршрута си при наближаване на 04:00 ч. и да изчакат 60 минути. (Например, ако влакът по разписание трябва да тръгне от дадена гара по маршрута в 05:00 ч., пътниците го очакват съответно в този час, така че той няма как да мине с един час по-рано и затова изчаква). По този начин не се нарушава Графикът за движение на влаковете и се избягва по-ранно от обявеното им преминаване през съответните гари.

Преминаването от лятно към зимно часово време тази година ще засегне следните влакове с изчакване в най-близката жп гара, които са:

    Международният бърз влак №492, пътуващ по маршрута Истанбул-София ще престои в гара Свиленград;
    Бързият влак №2626, пътуващ по маршрута Варна-София (през Горна Оряховица) ще престои в гара Роман;
    Бързият влак №2627, пътуващ по маршрута София-Варна (през Горна Оряховица) ще престои в гара Търговище;
    Бързият влак №3636, пътуващ по маршрута Варна-София (през Карлово) ще престои в гара Стряма;
    Бързият влак №3637, пътуващ по маршрута София-Варна (през Карлово) ще престои в гара Сливен;
    Бързият влак №8626, пътуващ по маршрута Бургас-София (през Пловдив) ще престои в гара Белово;
    Бързият влак №8627, пътуващ по маршрута София-Бургас (през Пловдив) ще престои в гара Коньово;
    Бързият влак №8636, пътуващ по маршрута Варна-Пловдив ще престои в гара Чирпан;
    Бързият влак №8637, пътуващ по маршрута Пловдив-Варна ще престои в гара Търнак;
    Бързият влак №9647, пътуващ по маршрута София-Силистра ще престои в гара Разград;
    Пътническият влак №16101, пътуващ по маршрута Септември-Велинград ще престои в гара Велинград;
    Пътническият влак №30151, пътуващ по маршрута Карнобат-Варна ще престои в гара Завет;
    Крайградският пътнически вкал №20200, пътуващ по маршрута Мездра-София ще престои в гара Лакатник.

Подробна информация за разписанията на влаковете клиентите на националния железопътен превозвач могат да получат на телефон 0700 10 200.

информация от БНТ и БДЖ

 

coronavirus.bg