Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


В Казанлък ще бъдат открити Седемнайстите музикални празници и Третия национален хоров фестивал "Петко Стайнов"


Седемнайсти музикални празници "Петко Стайнов" ще се проведат в Казанлък от 30 ноември до 2 декември. Официалното откриване на празниците ще се състои на 30 ноември от 17:30 часа в залите на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия - Казанлък, когато ще бъде изнесени и първите два концерта от третото издание на Националния хоров фестивал "Петко Стайнов" от домакините Смесен хор "Петко Стайнов" и Камерен хор "Севтополис", в който ще участват още шест състава от Пловдив, Пазарджик, Поморие, София, Харманли и Казанлък.Съпътстващо събитие на Третия хоров фестивал "Петко Стайнов" ще бъде творческа среща на ръководителите и представители на участващите във фестивала състави, на която ще бъдат изнесени интересни факти от творческата съдба на маестрото и взаимодействието му с чуждестранни композитори. Концертите в събота започват от 13:30 в залата на Исторически музей "Искра" и Художествена галерия Казанлък с участието на Хор "Анхиало" – Поморие, Хор "Славей" – Харманли, Ансамбъл "Канта нова" – София и Академичен камерен хор "Гаудеамус" – Пловдив. След концертите в 15:30 часа, по традиция, ще бъдат поднесени цветя пред паметника на композитора в двора на Гимназия "Петко Стайнов" в Казанлък. Същия ден от 17:00 часа ще се състои концерт на оркестър "Симфониета София" в залата на НЧ "Искра-1860". 

Другите два състава от Осемте участващи ще можете да видите в неделя 2 декември от 11:30 в залата на Исторически музей "Искра" и Художествена галерия Казанлък. Това са Детски хор "Слава Русева" – Пазарджик и Общински хор Димитровград.

Участниците във фестивала са подбрани със селекция, като единственото поставено условие е да изпълняват българска хорова музика и по възможност в репертоара им да има включено произведение на Петко Стайнов. Фестивалът няма конкурсен характер, но ще бъдат присъдени две специални награди - на Фондация "Петко Стайнов" – за идпълнение на Стайнова творба и на Община Казанлък.

Амбициите на организаторите са фестивалът в Казанлък да се превърне в едно от основните събития в хоровия живот в България, а също така в бъдеще в него със свои участия да се включат и чуждестранни състави.

Директорът на фестивала поясни, че се очаква фестивалното събитие да събере в Казанлък близо 200 участници, които имат своя безспорен принос къв утвърждаването на града като туристическа дестинация.http://youtu.be/DkVY6mZu1vg

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: