Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Заповядайте на 5 декември в 17:30 часа в музей "Чудомир" на представянето на книгата "Юначните дъщери на българската бойна слава"

Подвизите на славните 111 българки в борбите за национално освобождение са описани в 300 страници от старозагорската семейна двойка Тоня и Георги Туртурикови. За жените воини в нашата родна история досега се е говорело обидно малко, а и написаното е сравнително недостатъчно.

Фактът, че в българската историография бойният опит на женския пол не е отразен по подобаващ начин, е меко казано смущаващ. Пък и не само той - изобщо в научните разработки и в учебниците по история мъжете и жените продължават да се представят неравностойно. Фаворизират се мъжките героични действия, поведение и начин на мислене и ни се налагат като универсални. В същото време жената - майка, вдъхновителка или воин, присъства неотлъчно в историята, макар и не толкова доминиращо. Разказите за нея не са чести и сякаш между другото - нещо нормално за едно общество, в което отдавна се е наложила силовата роля на мъжа.

Така се породи и необходимостта от тази книга. Тя е за всички онези представителки на нежния пол, които през разглеждания период от българската история, независимо от времето, мястото или убежденията си, са защитавали и отстоявали своите духовни и политически човешки права с оръжие в ръка
Друга книга на семейство Туртурикови със същата тематика е „Участие и роля на българските жени-хайдути в борбата срещу османския поробител“, в която са вписани подвизите на 52 жени, български войводи и байрактарки.

Тоня Туртурикова е преподавател в Старозагорското СОУ „Максим Горки“.
Георги Туртуриков е адвокат, историк , колекционер, заклет привърженик и почитател на Васил Левски, автор на няколко самостоятелни книги:
- “Възкресението на Апостола 1846 – 1873 (или кога всъщност е роден Васил Левски)”, претърпяла вече две издания (2000; 2006);
- “Кратък терминологичен речник по история” (2003);
- Съществен дял в списването на историко-географската справка “35 години Гълъбово – град” (2004);
- „История на Старозагорската адвокатура” 2009 г.
- „История на Хасковската адвокатура” (2015),
съпроводена от забавното книжле „Избрани мъдри мисли, афоризми, вицове и шегички за адвокати (2015) - монография

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: