Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

"Европа ностра" с доклад за възстановяването на паметника на Бузлуджа


Паметникът на Бузлуджа е едно от седемте най-застрашени културни наследства в Европа през 2018 година, а най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно историческото наследство "Европа ностра" вчера публикува доклад за него.
Новината съобщи в Пловдив Пийт Джаспърт, вицепрезидент на организацията и дясна ръка на Пласидо Доминго. Той участва в церемонията по награждаването "Чудесата на България".

Докладът е публикуван на официалната страница на организацията и е съвсем конкретен. Направен е след тридневна експертна мисия в края на септември на специалисти по културно наследство и финансисти и след срещи в Министерски съвет, Министерството на културата и Регионалната администрация в Стара Загора.

Какви са изводите и препоръките?
"Паметникът е уникално инженерно постижение, образец на архитектурата и приложните изкуства и има голям потенциал", се казва в доклада. Според експертите, той трябва да се възстанови и върне към живот не съвсем в оригиналния си вид, но адаптиран към новото време и с нови послания. Особено важно е да не става предмет на политически противоречия.
 
Има ли бъдеще Бузлуджа?

Като първа неотложна стъпка "Европа ностра" съветва да се извърши ремонт на покрива и на прозорците, така че там да не влиза вода и да се спрат разрушенията на времето до фаза вътре да влязат вече експертите за точни оценки. Този етап би струвал 500 000 евро плюс ДДС.

В момента паметникът се води на Регионална администрация Стара Загора, от организацията препоръчват собствеността да се прехвърли, като предлага няколко варианта, но при всички положения държавата да е ангажирана с цялостното възстановяване и по-сетнешната експлоатация и управление. Частна собственост може да се допусне в оперативната фаза, се казва в доклада.

Що се отнася до комунистическите символи - петолъчките, залата във форма на медал, релефните надписи на входа- те да останат, но да не се реставрират- така, че да бъдат интерпретирани не като пропаганда на бившия социалистически строй, а като част от историята на държавата в последните два века, своеобразна граница. Паметникът на Бузлуджа може да стане в бъдеще силен притегателен център за културен туризъм, смятат от фондацията, за конгреси, семинари, изложби.

Но от "Европа Ностра" препоръчват в доклада си начинът на експлоатация на сградата след нейното пълно възстановяване да бъде поставен на обществен дебат. Като база за него нека се тръгне от концепцията на фондация "Паметник Бузлуджа". Препоръчва се прагматичен подход. В един по-късен план експертите виждат друг проект, стъпил на базата на този - Национален парк музей Шипка- Бузлуджа. Според доклада на "Европа ностра", предварителната стойност на възстановяването на паметника на Бузлуджа е около 7.5 млн. евро плюс ДДС, които може да се търсят от Европейските структурни фондове, най-вече от Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд. По разчети, работата до пълното възстановяване ще трае 4-5 години, а всяка година ще бъдат отворени 600 работни места. /БГНЕС

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: