Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Нападението над курсанти е извършено с изключителна дързост, прокуратурата е започнала разследване за хулиганство

Районна прокуратура-Казанлък, Районният прокурор Таня Димитрова

Под ръководството на Районна прокуратура – Казанлък се извършва разследване по бързо производство, което протича в рамките на 7-дневен законово установен срок за деяние „хулиганство”, извършено при управление на моторно – превозно средство и придружено с изключителна дързост, за престъпление по чл.325 ал.3 вр. с ал.2 от Наказателния кодекс. Това каза пред журналисти Районният прокурор на Казанлък Таня Димитрова по отношение на вчерашния инцидент на пътя Сливен - Гурково.


Районният прокурор на Казанлък каза още, че двата автомобила са се движили от Сливен към Прохода на Републиката. По първокласен път I– 6, на километър 304, след като предварително е имало провокативно шофиране от страна на водача на автомобила с марка „Опел – Корса”, управляван от установения извършител на деянието Йордан Пенев – рязко намаляване на скоростта, изпреварване, шофиране по осовата линия, което е притеснило пътуващите в другия автомобил „Ауди”, в който са пътували петима курсанти – четирима мъже и една жена от Националния военен университет „Васил Левски” – Велико Търново, в един момент водачът на “Опел Корса“ спира напречно на осовата линия, поради което и другият автомобил спира. Водачът на „Опела”-а слиза от автомобила и изважда от багажника брадва и удря близо до предното панорамно стъкло капака на автомобила „Ауди”, при което то се пръска. Настъпва смущение и уплах у движещите се в този автомобил, които на първата бензиностанция преди Гурково сигнализират на телефон 112 и автомобилът „Опел – Корса” заедно с водача и спътничката му са установени на 2 километра след Гурково, в Прохода на Републиката. Отведени са в участъка в Гурково, снети са обяснения и Йордан Пенев е задържан за срок от 24 часа. Иззет е предметът на престъплението – брадвата и тя е веществено доказателства по делото.

Димитрова поясни, че за това престъпление се предвижда лишаване от свобода до 5 години или лишаване от право да се упражнява определена професия или длъжност. Към настоящия момент установеният извършител на деянието Йордан Пенев се привлича и му се повдига обвинение по този законов текст. Наблюдаващият прокурор е преценил, че единствената законосъобразна мярса в слручая е задържане под стража и е постановил предварително задържане в рамките на 72 часа, считано от 19.30 часа на 13 януари до 19.30 часа на 16 януари, в сряда. До тогава наблюдаващият прокурор ще внесе искане до Казанлъшкия районен съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Димитрова поясни, че до настоящия етап на разследването се оформят две групи гласни доказателства, а именно твърденията на пътуващите в единия автомобил и в другия автомобил.

По отношение на това, че в съобщението от Апелативна прокуратура – Пловдив се съобщава, че автомобилът „Опел – Корса” е управляван от 33-годишната М.Т., Таня Димитрова поясни, че това е твърдението на установения нарушител и спътничката му, който видно от събрания доказателствен материал, а именно справка за нарушител – водач, е без издадено валидно свидетелство за управление на МПС на територията на България: „Можем да предполагаме, че изграждат защитна позиция един – друг, че всъщност неправоспособния водач е управлявал автомобила”. Районният прокурор на Казанлък поясни, че не разполага с потвърдени данни все още кой е шофирал, когато е спрян автомобилът „Опел – Корса” в Прохода на Републиката. Извършителят на деянието и неговата спътничка са от село Орлово, община Котел.

От събраните доказателства до момента е видно, че Йордан Пенев е осъждан по пет присъди за извършени кражби. Изтърпявал е и наказание „Лишаване от свобода“ 1 година и 1 месец през 2012 / 2013 година и следователно няма законови предпоставки за опасен рецидив и повторност. Но има т.нар. „общ рецидив”, като е лице от активния криминален контингент. Осъждана е и спътничката му в автомобила.

От извършителя на деянието Йордан Пенев са взети проби за алкохол.

„Разследването е в изключително ранен етап. Следва да се съберат значителен обем доказателства, ще се проверят и всички данни за това, какво поведение е имал водачът на „Ауди” – то”, каза Димитрова.
Активната работа по бързото производство продължава под ръководството на Районна прокуратура-Казанлък.

http://youtu.be/LK_VJ0Ho_UA

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: