Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Разбулват "Тайни и загадки около залавянето на Васил Левски"

Със своите исторически разследвания следовател Благой Емануилов ще представи последната си книга „Тайни и загадки около залавянето на Левски“. Основната теза на автора е, че Левски не е предаден от поп Кръстьо. И всъщност, залавянето на Апостола на българската свобода е резултат от съвместните координирани усилия на три империи – Османската, Руската и Австроунгарската.


„Моята информация показва, че шпионските служби на Великите сили са си сътрудничили по указания на техните държавни глави“, категоричен е Благой Емануилов.

"Коги да е, истината ще излезе наяве", казва поп Кръстьо в дните след 27 декември 1872 година, когато край Къкринското ханче е заловен Апостола. Петното върху свещеника е хвърлено лекомислено след публикация на Захарий Стоянов, който тиражира твърдението на ловчанлийката Величка Хашнова, чийто брат Марин Поплуканов е замесен в тези срамни събития. Каравелов, Ботев и Вазов утвърждават непроверените слухове в 100-процентова истина. Но 100 години след гибелта на Апостола английската писателка Мерсия Макдермот първа се усъмнява. "Подробностите от мрачните събития в Ловеч и до днес не са напълно обяснени", пише тя в своя исторически очерк за Левски.

Версията на Благой Емануилов се подкрепя от няколко факта, пренебрегвани от историците. Димитър Панчовски в книгата си „Последните дни на Васил Левски“ сочи, че на 30 декември 1869 г. в Букурещ се провело комитетско събрание. Там се обсъждал въпросът за заминаването на Левски в Българско. На събранието присъствал турски шпионин, който веднага изпратил доклад до Цариград.

През същата година Левски споделил пред Найден Геров - руския вицеконсул в Пловдив, че подготвя революция за освобождението на България от турското робство. Геров веднага докладвал на руския посланик в Цариград - граф Игнатиев. Графът, разбира се, е уведомил за това руския император. Без съмнение, информацията е предадена и на турските власти. Така в Цариград пристигат известия за революционното дело на Левски от два независещи един от друг източника. Това било достатъчно да се образува срещу него дело за наблюдение.

voice-bg.com


 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: