Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Грамота за Общинска библиотека „Искра”


Общинска библиотека „Искра” с удовлетворение съобщава, че е отличена на национално ниво с почетна грамота за опазване на природното и културно наследство за проектното предложение „Назад във времето. Към корените на траките”. То бе представено от институцията по Дарителска програма за опазване на природното и културно наследство на България – 2018 на МОТО-ПФОЕ.

Проектът на ОБ „Искра”е съставен с цел запознаване на деца и юноши с постиженията на тракийската цивилизация и е замислен като съвременна образователна програма, която да подпомогне разбирането и опазването на културното ни наследство от бъдещите поколения. Той доразвива инициативата „Назад към корените на траките”, анимация за деца, която библиотеката организира от 2015 г. като част от програмата на „Празниците в Долината на тракийските царе”. По време на анимацията се провеждат различни творчески занятия, в които децата изработват аксесоари и оцветяват керамични фигурки, свързани с тракийското изкуство, рисуват, правят монети, пробват бойни костюми и въоръжение.

Дарителската програма на МОТО-ПФОЕ съществува вече две десетилетия. Основна цел на програмата е освен финансово, тя да подкрепи и с разгласа и публичност усилията на множество институции, колективи и индивидуални участници да съхранят националната ни уникалност и идентичност. През 2018 г. в нея се включиха общо 41 проекта от цялата страна, разделени в две категории – опазване на околната среда и културно наследство. Като финалисти бяха номинирани 32 проекта, които получиха почетна грамота.
Журито с председател д-р Петър Янков и МОТО-ПФОЕ благодарят на ОБ „Искра” за участието и разработения проект, и пожелават на институцията успех в благородната мисия за съхраняване на нашето културно-историческо наследство, утвърждаване на националната ни идентичност и запазване на уникалната природа на Родината ни.”Съхраняването на ценностите ни е кауза, която изисква непрекъсната отдаденост”- се казва в писмото за благодарност изпратено от МОТО-ПФОЕ – кауза, която е сред постоянните приоритети на ОБ „Искра”.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: