Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


„Ще дойде ден, в който хората ще се върнат по родните си места!“

*убеден е Апостол Терзиев, 3-ти мандат кмет на казанлъшкото село Ръжена. В работата си като ръководител на едно от големите села в Старозагорска област49-годишният ръженец разчита на мобилен и ефективен екип.

*Сгушена в коритото на древната „Розова долина“ Ръжена предлага всичко онова,за което в забързаното си ежедневие не оставяме никакво време.

Казанлъшкото село Ръжена е разположено на 20 км от Стара Загора и на около 15 км от общинския център Казанлък. Тук ни очаква 49-годишният Апостол Терзиев, кмет вече 12 години:

– Локацията на селото е наистина предимство. Сгушена в коритото на Розовата долина Ръжена е прекрасно място за уединение и за водене на нормален начин на живот. Смятам, че това е истинско богатство, затова съм много щастлив, когато тези стойности се ценят.

Ръжена е едно от все по-малкото села в България, които могат да се похвалят с повече от 1000 жители. Техният брой е 1284 души или с около 500 по-малко в сравнение с преди 30 г., т.е. обезлюдяването е в поносими граници. В населеното място преобладават възрастните хора, но приятната изненада е, че младите заемат около 40% от общия брой. Уникално е, че е място на съжителство за цели 6 етноса – българи, турци, роми, помаци, калайджии и каракачани. Това е интересна палитра от хора. Живеем в мир и сговор и доказателство за това е наличието едновременно на джамия и християнски храм. Това е истински радващо – споделя г-н Терзиев. – Аз като кмет съм длъжен да бъда медиатор, да подхождам с нужната диалогичност. Надявам се, че за в бъдеще Ръжена ще накара повече млади хора да изберат спокойствието пред забързаното ежедневие на града.

Ръжена е притегателен център за онези, които търсят съчетанието на красива природа, спокойствие и уединение в края на работния ден. Сравнително добрата транспортна връзка с Казанлък и Стара Загора кара много хора от големите градски центрове да проявяват интерес към закупуването на къщи. Свидетелство за това са и добрите цени на имотите в селото. Най-важният фактор за това в Ръжена да кипи живот обаче си остава възможността за работа:

Намиращият се в района голям военно-промишлен комплекс е благоприятен фактор за заетостта. Това е голяма част от поминъка в селото. Има хора в частния сектор, има и такива, които все още се занимават със земеделие. При най-големия арендатор в Ръжена работят 15 души, което е източник на прехрана за цели 15 домакинства. Запазена е и малка част от някогашната кооперация. В последните години обаче се забелязва сериозен ръст на хората, които отглеждат розови насаждения. Това основно са по-младите ръженци. Има и малки предприемачи с овощни градини. Аз лично се сещам за поне 5 домакинства, които отглеждат по над 20-25 кошера пчели. Имаме и животновъди с близо 1000 овце, а няколко стопани отглеждат около 200 крави…

В Ръжена училището е не само работещо, а и развиващо се, разполага с цели 156 ученици. Тази бройка го превръща в най-голямото школо сред селата в общината. От следващата учебна година то ще се превърне в средно-специално с насоченост към хранително-вкусовата промишленост. През миналата година сградата на училище „Св.св. Кирил и Методий“ е цялостно санирана

С нова, съвременна и добре оборудвана сграда може да се похвали и местната детска градина „Ален мак“, в която своите първи стъпки в образователната система правят над 40 деца. За културния живот в село Ръжена отговорността пада върху местното НЧ „Светлина-1928“. То разполага с група за народни песни, група за изворен фолклор, сатирично студио и танцова група. Опитваме се да привлечем с всяка една активност вниманието на хората и да ги ангажираме по някакъв начин с културния живот в Ръжена – обяснява ни кметът.

На 19-ти януари ръженци са отбелязали два празника в едно. На тази дата се навършват 140 г. от построяването на християнския храм в селото, носещ името на светеца Йоан Кръстител. 12 дни по-рано на 7-и януари, в разгара на зимата, Ръжена отбелязва своя празник. „По този начин тази година решихме да съчетаем нещата 2 в 1. Получи се страхотен празник с много песни, игри и настроение. Ръжена е първа в културния календар на общината. Всяка година тук поставяме началото на празниците в региона – споделя Апостол Терзиев.

Проблемите пред селото до голяма степен са свързани с инфраструктурата и канализацията. Въпреки това усилия за подобряване на условията за живот се полагат. 15 километра са преасфалтираните пътища и тротоари. В последните 7-8 години залагаме и на изграждането на отводнителна канализация. През 2019 предстои да бъдат асфалтирани и чакълирани общо 1,7 км пътища. Ако не работиш в правилната посока, няма да се случат нещата. Трябва всеки ден, всеки месец и всяка година да се прави по нещо, за да създадем условия за живот на хората, които остават тук.

В осъществяването на тази цел с европейско подпомагане в Ръжена изградихме парк с прилежащи футболно, баскетболно и волейболно игрища, а на друго място направихме удобна детска площадка.

Европейски средства за развитие на туризма тук за съжаление не са предвидени. Причината е, че община Казанлък не попада в т.нар. икономически изостанали общини. Ръжена е село, в което можеш да откриеш уют, красиви гледки, спокойствие, природа, уединение и история. Все неща, които всеки един турист със сигурност би оценил подобаващо.

В годините назад Ръжена е била известна и с най-добрата си мелница в региона, която е смилала житото по най-фин начин.

– За българското село надежда има и тя ще бъде още по-голяма, когато родолюбивите българи изберат да се върнат отново тук! – зарежда ни с надежда в края на разговора ни кметът на село Ръжена Апостол Терзиев.

Живко ИВАНОВ

(повече в Агровестник – стр. 5-6)

https://agrovestnik.com

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: