Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Новините са на нов адрес kazanlak.info:


Тандемът проф. Цочо Бояджиев – Николай Трейман посреща в Музея на фотографията в Казанлък

Тандемът проф. Цочо Бояджиев – Николай Трейман  посреща в Музея на фотографията в Казанлък„Човешката участ“ е  името на изложбата, която ще представи в Музея на фотографията в Казанлък, съвместната творческа работа на известния фотограф  Николай  Трейман и проф. Цочо Бояджиев – един от водещите български учени-хуманитаристи, преподавател по история на философията в Софийския университет „Климент Охридски“.  
Трейман,  вече успял фотограф,  е човекът, който повежда преди няколко години именитият български философ по пътеката на изкуството на светлината.  Сега двамата вече имат зад гърба си цяла трилогия от издадени съвместно, фотоалбуми: „Пътят на човека“ – „Домът на човека“- „Участта на човека“.  Идеята на трилогията  е Човекът като такъв, Човекът – философско понятие, показан  със средствата на фотографията с убеждението на двамата автори, че това изкуство може не просто да разказва индивидуалните човешки истории, а историята на Човека въобще.

Николай Трейман е потомствен фотограф,  управител на две ателиета в София,  титулован  през годините с най-престижните позиции и награди на професионалната общност. Изложбата му „Блатото“, която през 1994 г. печели награда от престижния фотографски фестивал в Арл, Франция, е показвана още в Прага, Цюрих, Любляна, канарските острови.  Трейман е основател е на Фото школа „Паралакс“. Водещ редактор на библиотека „Фо“,  той  има и опит в сп. „Християнство и култура“.

Николай Трейман  преподава философия на фотографията и това е пресечната точка на творческото му сближаване с проф. Цочо Бояджиев. Професорът е отлично познат в научните среди - със сигурност, най-признатият  днес  български учен-философ, преподавател по История на Античната и Средновековната философия, основател на медиевистиката у нас, преводач от латински, немски и старогръцки  на трудовете на Свети  Августин и Тома Аквински,  Джовани Пико делла Мирандола, Николай Кузански, Плотин, Умберто Еко.  

Проф. Бояджиев   е член на Международното общество за изследване на Средновековната философия (Лувен) и на Европейската академия на науките и изкуствата (Виена).

Съвместните проекти на Николай Трейман и проф.Цочо Бояджиев свързват в органично мисловно и  естетическо цяло философския ракурс на един фотограф и фотографския нюх на един философ. Така всеки един от тях се превръща едновременно  и в учител,  и в ученик на другия – двама автори, които виждат и показват света през обектива, свят, „оцветен“ в  класическото черно-бяло.  Повече от 12 години време,  същински търсачи на светлината през обектива,  проф. Цочо Бояджиев и Николай Трейман   пътуват заедно в преследването  на  уникални фотографски  образи, част от които сега ще бъдат показани пред  публиката в Казанлък.       
През 2016 г. с отделни филми, авторите се представят в поредицата на БНТ „Умно село“.

Изложбата в Казанлък, където вече Трейман е гостувал през 2000 г. с проекта „Православна България“, ще бъде открита на 21-и февруари, четвъртък от 17:30 часа. В следващия ден, петък, 22-и февруари, от 16:30 часа Музеят на фотографията ще събере публиката за среща-разговор за същността на фотографията, авторските албуми на двамата гости и посоките на фотографското образование днес.

Изложбата ще остане  в залата за временни експозиции на музея, до 1-и март.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

 
Банер

Културен афиш:

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: