Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Благодатният огън ще бъде посрещнат тържествено в Стара Загора

Старозагорски митрополит КиприанОбщина Стара Загора и Старозагорската митрополия организират тържествено посрещане на Благодатния огън в Стара Загора на 27 април от 23:00 часа на площада пред Общината. Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще донесе на Велика събота Благодатния огън от храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

На площада той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и много миряни. Хорът на Старозагорската опера ще изпълни църковни песнопения. След това литийно шествие ще отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23:30 часа ще започне Великденското (Пасхално) богослужение.

Ще бъдат монтирани две видеостени на площада и пред катедралния храм „Св. Николай“, на които ще се предават посрещането и богослужението в храма.

Програмата на Старозагорската митрополия за Великденските празници включва и различни инициативи, съобщи митрополит Киприан. В сряда 24 април в 12:00 часа пред катедралния храм „Св. Николай“ той ще се включи в инициативата на националния омбудсман Мая Манолова и обществения посредник на Община Стара Загора Надежда Чакърова-Николова „Великден за всеки- Дари празник на баба и дядо“. Над 200 възрастни хора в нужда ще получат пакети за празника.

На Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“ за трети път ще бъде извършен чина  на ритуала на умиване на нозете (след 10:00 часа). От 11:30 часа  деца, посещаващи неделните училища ще боядисват яйца пред храма.

На Разпети петък в 8:00 часа започват Царски часове и вечерня, на която ще бъде изнесена Плащаницата Христова в Митрополитски храм „Св. Димитър“.

Навръх Великден от 11:00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение – чете се Св. Евангелие на различни езици. От 15:00 до 17:00 часа Дверите на Митрополитския дом са широко отворени  за всички епархиоти.

„С Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров имаме идея в първия ден на Пасха да отворим дарителска сметка за довършването на храма „Свети Игнатий Старозагорски“ в Стара Загора и на храма „Света Параскева“ в село Памукчии“, съобщи митрополит Киприан. По думите му се очаква старозагорският храм да отвори врати през октомври, а този в Памукчии да бъде ремонтиран следващата година. „Надяваме се и се молим това да се случи“, каза още владиката.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: