Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Започна Петото издание на Джаз Фест Казанлък

"Джазът в България и българите в джаза" - така се казва първата българска книга за един от най-култовите музикални жанрове на 20 век – джаза, която ще бъде представена в Казанлък на 28 август. Неин автор е Владимир Гаджев. Тази книга може да се определи и като енциклопедия, защото проследява развитието на това елитно изкуство у нас в периода от 1911 до 1991 година. Материалът за книгата е събиран от Владимир Гаджев дълги години и описва 80 години джаз - по света и у нас. Но в разказа музиката се преплита с политика и история. Разказва се за живота в Стара София, Пловдив и Варна. Както и за съдбите на напълно неизвестни за нас български джаз музиканти, работили зад граница по времето на социализма.

Трудът включва и куриозни джаз истории, и скандали с джаз величия. Всъщност, книгата е за всичко и за всеки, свързани с това изкуство.


Владимир Гаджев е роден на 29 март 1944 г. Той български музикален критик, журналист, преподавател по социология на музиката и история на джаза в Нов български университет. Гаджев може би е най-добрият познавач на историята, развитието и тенденциите в български джаз. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания Melodie, Чехословакия и Jazz Forum, орган на Международната джазова федерация, както и сътрудник на списанията Jazz Podium, ФРГ и Musica Jazz, Италия. През 2000 г. германското издателство Konemann и българското “Кибеа” отпечатаха за разпространение в цял свят неговата “Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света” (художник Антон Радевски). През 2004 г. издателското ателие “Анго Боянов” даде път на книгата му A Love Supreme/Веселин Николов и неговите “Бели, зелени и червени” – първият системен труд за изтъкнат български джазмен. 20-страничен синтез на тази книга бе изискан от Колумбийския университет в Ню Йорк за включване в многотомната поредица “История на джаза по света”.

Освен на книгата публиката се наслади и на прекрасната музика в изпълнение на Авшалом Ариел /Израел/– вокал и Красимир Щерев – акордеон.

Красимир Щерев е роден в гр. Казанлък. Негов първи преподавател по акордеон в родния му град е г-жа Надежда Ничева, след което постъпва в средното музикално училище в гр. Пловдив, в класа на Петър Маринов.

Продължава обучението си в Университета за музикални и сценични изкуства в Грац (Австрия), както и в Дания, където получава стипендия от Кралската датска музикална академия. Музикалното му развитие е силно повлияно от учители като  Елегард, Краб и  Шулц. Красимир Щерев се изявява на международната сцена и като солист в състава на камерни формации, ансамбли и оркестри на различни музикални фестивали. Неговите ангажименти включват участия в театрални и танцови  продукции и проекти, специално разработени за деца.

През 2003 г. Красимир Щерев става член на Klangforum Wien. Работи с Виенската филхармония (под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм), Берлинския симфоничен оркестър (под диригентството на Сузана Малки), Филхармонията на Лос Анджелис, Лондонската филхармония, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Солунския държавен симфоничен оркестър, Люблянска филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти” (под диригентството на Пламен Джуров), Ансамбъл Kontrapunkte, Мusik Fabrik и др. От октомври 2015 г. Красимир Щерев ръководи класа по акордеон във Висшето училище за музика и театър в Мюнхен.

Фокусира вниманието си към разработването на специален репертоар за акордеон (клавирен или с копчета). Голям брой композитори пишат пиеси за него, сред които Владимир Влаев, Петър Керкелов, Симеон Пиронков, Ребека Сондърс, Хая Черновин, Бернхард Гандер, Михаилис Лапидакис, Олга Нойвирт, Бернхард Ланг, Зесес Сеглиас, Пиерлуиджи Билоне, Петер Аблингер, Аурелиано Катанео и Ханс Кершбаумер, чието произведение Красимир Щерев представя премиерно на сцената на „ Джаз фест Казанлък „2019-та заедно с младия вокалист от Израел Авшалом Ариел,с когото съвсем наскоро имаха съвместен концерт.

Авшалом Ариел е композитор, продуцент, певец и китарист от Израел.Той композира и записва музика за театрални постановки. Работи в сътрудничество с изтъкнати световни музиканти и музикални ансамбли от Израел, Европа, Япония и др. Съосновател е на групата „Хебрю джаз – пънк бенд саал хардали“. От 2018 г. Ариел е в близко сътрудничество и артистичен директор на екипа на победителката от песенния конкурс „Евровизия“ – Нета Барзилай  и е съавтор на нейния най-голям хит песента „Toy“ – „Играчка“.

http://youtu.be/i8o8jvOjFb0

Галерия снимки: 28.08.2019 - Представяне книгата на Владимир Гаджев - „Джазът в България и българите в джаза“ и Концерт на Авшалом Ариел /Израел/ – вокал и Красимир Щерев – баян

Вижте какво можете да посетите в следващите дни: ПРОГРАМА: ДЖАЗ ФЕСТИВАЛ КАЗАНЛЪК 2019

jazzfestkz.eu

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж