Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Няма да има срив на газифицираните комунални обекти в община Казанлък за следващите 10-15 дни

 Казанлък. Срив на газифицираните комунални обекти няма да има в следващите 10-15 дни в Казанлък, информираха за радио “Фокус” –Велико Търново експерти от общината. Осем са обектите, работещи с моногорелки и шест от осемте котли са нови.

Така според информацията на експертите на газ се отопляват: детска градина „Здравец”, детска градина „Мечо Пух”, ОУ”Паисий Хилендарски”, ПМГ”Никола Обрешков”, СОУ”Екзарх Антим Първи”, ОУ”Кулата”, ОУ”Чудомир” и сградата на община Казанлък. Всички те имат възможност да сменят в рамките на един работен ден своите горелки и да преминат на мазут. Затруднение ще има само в училище „Кулата”, където до сега не е имало котел за мазут и инсталацията за газ е изцяло нова. За там ще е необходима нова горелка, която да е приспособена за мазут, посочват експертите.

„Казанлък е балансиран по отношение на топлоенергийните си ресурси”, посочиха за радио “Фокус” –Велико Търново експерти от общината. Според изчисленията им, ако ТЕЦ-ът в града на розите спре газта, ще са му необходими близо 10 тона мазут на ден. Ако когенераторът на дружеството работи и произвежда електричество, което след това продава, фирмата ще има достатъчно средства, за да купува мазут и да задоволява нуждите на потребителите си. В Казанлък има 13 фирми, на които е спряна топлофикацията и газта. Всички те се занимават с производствена дейност и са разположени в индустриалната част на града. По данни на експерти, тези фирми пазят горелките си за мазут и бързо могат да преминат на алтернативно гориво. Проблем може да възникне от страна на производителите и доставчиците на мазут. Специалисти в областта на енергетиката смятат, че ако кризата продължи, мазутът в страната няма да стигне и индустрията в ще блокира. Опасност от срив обаче няма в казанлъшкият хлебозавод, тъй като той не работи на газ, а с ток.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: