Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Казанлък отбелязва освобождението си

 Казанлък. Днес се навършват 131 години от освобождението на Казанлък, предаде кореспондент на радио “Фокус” –Велико Търново .

В 11.30 часа пред Паметника на загиналите знайни и незнайни войни в Девическия манастир в града ще бъде отслужена заупокойна молитва от Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Галактион в съслужие с казанлъшки свещеници.
На осми януари преди 131 години е сбъдната вековната мечта на казанлъчани за свободата. Зад тази дата остават мъките по време на петвековното робство, но и величието на българина. За Освобождението на града от петвековното османско владичество имат голям принос обесените на площада в Казанлък Хаджидимитрови четници, братя Жекови и други. На 9-ти януари бива пленена 30 хилядната турска армия. След няколко дни в Казанлък за първи път Турция чува искането за създаване на Независима Българска държава със своя войска и администрация. Тогава по случай свободата е отслужен благодарствен молебен. Веселието на града продължава до късно вечерта. Девическият манастир, където след малко повече от час ще започне отслужването на заупокойната молитва, по време на войната е бил Военно-полева болница.

Деница ГЕОРГИЕВА | Радио "Фокус " - Велико Търново

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: