Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

СЛЕД ОБЖАЛВАНЕТО НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА - КАКВО СЛЕДВА?

Станимир Радевски

Бившият кмет на община Павел баня в периода 2003-2019г. Станимир Радевски поиска касиране на вота и обжалва резултата от изборите в Павел баня, на който Иса Бесоолу от ДПС спечели с 2592 гласа разлика или 33,48% преднина.
Жалбата е подадена в Административния съд в Стара Загора към 04 ноември, а делото е насрочено за 11 ноември - три дни след заклеването на новия кмет Бесоолу (бел.ред. първото заседание на новия Общински съвет е в петък, на него ще положат клетва всички общински съветници, кметове на кметства и кмет на община).

Резултатът от изборите може да бъде обжалван от всеки един от кандидатите и партията, която го представлява, в срок от седем дни след обявяването на решението на съответната общинска избирателна комисия. Жалбата се подава в комисията, която в тридневен срок изпраща жалбата в съответния административен съд заедно с решението си. Съдът трябва да се произнесе за 14 дни, като в срок от седем дни решението му може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд, който също има 14 дни за решение, уточняват от Дневник.

Обжалването не спира встъпването в длъжност на новоизбрания кмет, освен ако съдът постанови друго, предвижда Изборният кодекс.

Съдът може да потвърди решението на общинската избирателна комисия за изборния резултат или да обяви избора за недействителен. Съдът се произнася по законността на решението на общинската избирателна комисия за резултата от изборите, като разглежда само обстоятелствата, посочени в жалбата. Той определя дали да има и повторно преброяване на бюлетините.

Когато съдът установи резултат, различен от този в протокола на общинската избирателна комисия поради допусната техническа грешка и грешка в пресмятането, отменя решението и връща книжата на съответната общинска избирателна комисия за обявяване на действителните резултати.

Когато съдът е обявил резултата от изборите за кмет за недействителен, се провежда нов избор.

Pavelbanya.eu - Новини от Павел баня и региона

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: