Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Отложиха Закона за маслодайната роза

Роза, роза Дамасцена, Розобер, закон за розата

Водещата по законопроекта комисия по земеделие отложи второто четене на Закона за маслодайната роза. Това бе единствена точка в дневния ред на комисията. На заседанието присъстваха и представители на бранша. Предложението за отлагане на разглеждането направи в рамките на заседанието председателят на Комисията и депутат от ГЕРБ Мария Белова.

Предложението й бе прието единодушно от комисията. То възникна след спорове по текстове на законопроекта. С това решение депутатите прекратиха гласуването на този законопроект и се обединиха около идеята да се свика работна група, на която да присъстват народни представители от всяка парламентарна група, да се изчистят спорните въпроси и отново да се разгледа Законът за маслодайната роза. От своя страна председателят на Комисията и депутат от ГЕРБ Мария Белова се извини на представителите на бранша за отлагането на Закона за маслодайната роза. По думите й това е в техен интерес. Тя посочи, че именно представителите на бранша са тези, които ще работят с изцяло новия закон. "Ще помоля и колегите от МЗХГ да имате отношение по всяка една предложена редакция, да присъстват компетентни ваши експерти в тази работна група, наистина да изчистим спорните въпроси, така че да се чувстваме удовлетворени. Достатъчно много се отлагаше този законопроект", каза Белова. По думите й така или иначе вече предходният сезон е изтърван. "По-добре да не бързаме да го приемаме, но да приемем работещи текстове“, каза още Белова.

“Фокус“ припомня:
Изцяло новият закон бе приет на първо четене на 25 април 2019 г. Проектът урежда обществените отношения, свързани с регистрацията на розопроизводителите, розопреработвателите и обектите за производство на продукти от цвят на маслодайна роза. Също така проектът урежда обществените отношения и със създаването, отглеждането и идентификацията на насажденията от маслодайна роза, изкупуването и преработката на цвят от маслодайна роза, както и прозводството и етикетирането и контролът върху дейността на розопроизводителите. Съгласно текстовете МЗХГ ще трябва да създаде и поддържа електронен регистър на розопроизводителите, розопреработвателите и собствениците и ползвателите на обекти за производство на продукти от маслодайна роза.

Деница КИТАНОВА www.focus-news.net

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж