Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

През 2020 година ще бъде повишена такса „Битови отпадъци“, Европейските регламенти ни задължават да изпълняваме екологичните норми

Николай Златанов

През 2020 година ще бъде повишена такса „Битови отпадъци“ в община Казанлък, каза председателят на Общинския съвет Николай Златанов и поясни, че около това решение са се обединили по време на разширено заседание на Председателския съвет три от четирите политически сили в местния парламент - ГЕРБ–, ДПС и Алтернативата на гражданите. Групата на БСП по време на проведеното разширено заседание е решила, че трябва да обсъди допълнително този въпрос. Златанов подчерта, че повишението на такса „Битови отпадъци“ е първата стъпка към приемане на бюджета на всяка Община, тъй като според това, дали има дефицит или пълно покриване на този вид услуга, се съставя и бюджетът за годината.


„От 2012 година до 2019 година такса „Битови отпадъци“ в Казанлък не е променяна. Във времето разходите са нараствали, а приходите са оставали едни и същи. Работната заплата се е увеличила петкратно за работещите в Общинското предприятие „Комунални дейности и битови отпадъци“, а таксата остава непроменена и така стигаме до дефицит. Радвам се, че общините заговориха на тази тема вече открито, защото всеки се страхуваше да повдигне въпроса“, каза Златанов.

Съгласно европейските регламенти, отчисленията на тон отпадъци, които Община Казанлък депонира от претоварната си станция в село Ракитница, където се събират отпадъците на общините в област Стара Загора, през 2020 година ще бъдат 95 лв. на тон депонирани отпадъци. За сравнение през 2012 година, цената е била 18 лева. Увеличението в проценти е 246%.
Николай Златанов поясни, че европейските изисквания и регламенти задължават, като членове на ЕС, да бъдат изпълнявани екологичните норми: „За щастие Община Казанлък си е „постлала“ добре в предходните години, в старта при първия наш мандат преди 8 години, когато успяхме да завършим Пречиствателната станция, едновременно с това изградихме и Претоварната станция в посока град Мъглиж. По този начин ние стъпваме на една добра база за спазване на екологичните изисквания и евентуално намаляване на таксата, която трябва да отчисляваме за изхвърляните отпадъци.“

През 2019 година Община Казанлък е била на дефицит, приблизително половин милион лева. Ако бъде запазено сегашното ниво на такса „Битови отпадъци“, дефицитът през 2020 година ще бъде близо 1 млн. 500 хил.лв.
Златанов подчерта, че ако Общината продължи да дотира отпадъците и чистотата на града, което ще бъде от данъците, които се събират по други пера, например, при прехвърляне на недвижим имот или върху МПС-та, това няма да позволи да бъде изпълнена друга дейност: „Защото с малкия бюджет, с който разполагаме от местните данъци и такси, които събираме – около 15 милиона, какво означава да заделяме 1 млн. 500 хил.лв.? От тези 15 милиона лева ние покриваме разходите по цялото улично осветление на 19 населени места и Казанлък, дофинансираме детски градини и училища, всичко, което се случва в една община. В този смисъл, съветниците считат, че това не може да продължава по този начин.“
Съветниците са категорични, че ще бъде засилен контролът върху тази услуга, ще бъде създадена работна група, която да обсъди всички възможности за подобряване на организацията на Общинско предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“: „Най – вероятно ще се опитаме със средствата, които ще си позволим да отделим допълнително, да работим за сепариране на отпадъците, за тяхното предварително разделяне, за да не се налага да плащаме толкова големи такси за отчисление. Ако ние положим усилие отпадъкът да бъде сепариран и боклукът, който заминава за Стара Загора да бъде намален наполовина, тогава няма да плащаме 95 лева на тон, а ще плащаме около 46 лева. В този смисъл, разчитаме на това, че гражданите ще разберат, че това е неизбежно, защото през 2020 година преминаваме към изцяло нов начин на изчисляване на такса „Битови отпадъци“. В момента тази такса освен за бизнеса, който има възможност да заявява брой съдове, в които да изхвърля отпадъците, гражданите плащаме промили върху данъчната оценка на имотите.“ Съгласно европейските изисквания това трябва да бъде прекратено и да се премине към заплащане на реално изхвърлени отпадъци. През 2020 година ще бъде извършено национално преброяване. След като данните влязат в информационната система общините ще могат да преминат към изчисляване на такса „Битови отпадъци“ върху брой хора, които живеят на съответния адрес в съответното жилище.

Предложението е действащите промили за града да бъдат увеличени от 2 на 4 промила, а за населените места на 6 промила. Златанов приведе и два примера за това, какви такси ще заплащат жителите на общината при повишаване на таксата:“Примерно, за апартамент в зона А, в центъра на Казанлък, на бул.“Цар Освободител“, с разгъната площ 63 квадрата, с мазе, данъчна оценка 30 хил. лв., досега данъкът е бил 60 лв. След увеличението ще бъде 120 лв.“
За къща в село Ясеново от 120 квадрата, с мазе, таван, гараж, данъчна оценка 4хил. 765 лв., към момента такса „ Битови отпадъци“ е 14 лв. 30 ст. След увеличението от 6 промила таксата ще стане 28 лв.59 ст.
„Увеличението на такса „Битови отпадъци“ ще ни позволи да покрием разходите и да можем да поддържаме града си наистина чист и приветлив, и да инвестираме в нови начинания“, каза още Златанов.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: