Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Ямболската "Кукерландия" гостува в Музея на фотографията

Провежда се ежегодно по време на маскараден фестивал Ямбол. Възниква през 2005 г. по идея на Георги и Константин Зайкови, подета от няколко души, а по-късно и от някои местни институции.

Тази година, в края на месец Февруари, Фотоизложба „Кукерландия” ще навърши 16 годишна възраст. През 2005 година фотографската изложба „Кукерландия” дебютира, а от следващата 2006 година тя има и конкурсен характер. Следващите години конкурсът прераства в международен.

Първоначално само фотоизложбата носи името „Кукерландия”. След няколко години името е възприето за целия кукерски фестивал. Името означава земя на кукерите. А кукерите кои са?  Под това наименование съществуват по нашите земи от древни времена маскирани „чудовища”, които гонят злите духове и изпълняват ритуали за плодородие и човешко щастие и здраве. Кукерският ритуал е дълбоко символичен, много колоритен и обичан от българите.

Фотоконкурс „Кукерландия” представлява своеобразно Публично-частно партньорство между Общински, Частни и Неправителствени организации и е положителен пример за организация в областта на културата. Водещи в това отношение са Общините „Ямбол” и „Тунджа”, ХГ "Жорж Папазов", ОП "Туризъм и култура". Ямболска фотографска общност, Вагабонд Медия, Арт Принт Шоп и др. Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в югоизточния български град Ямбол през месец февруари. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България и други страни, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.

По регламент участващите фотографи могат да изпращат до 5 (пет) броя авторски снимки за участие. Конкурсът преминава в две части. В първата фаза, авторитетно жури анонимно селекционира, чрез специален web базиран софтуер 40 фотографии от всички участващи. Селекционираните фотографии се отпечатват, рамкират и се подреждат в зала на галерия „Жорж Папазов” в Ямбол. Часове преди откриването на изложбата жури от авторитети гасува отново анонимно за всяка снимка по десетобалната система и излъчва призовите фотографии. Тогава се обявяват авторите за широката публика.

Сега „Кукерландия” разполага с най-богата и качествена колекция от фотографии на снимки на кукери – българските ендимични, маскирани фигури, които прогонват  всички злини. В представителна извадка участват от 20 – 60 фотографии. Такава е изложбата „Най-доброто от КУКЕРЛАНДИЯ”, която ХГ „Жорж Папазов” излага в Етнографски музей Пловдив (на 17.05.2014), Габрово, Одрин, Велико Търново а на 08.01.2020 г. от 17:30 ч. в Музея на фотографията в Казанлък.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: