Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

142 години от епичните боеве при Шейново и Шипка


В Шейново и Шипка бяха отбелязани 142 години от епичните боеве довели до свободата на двете подбалкански селища. Сред официалните гости на честванията бяха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Николай Златанов и Сребра Касева – началник – кабинет на кмета.


Free Joomla Extensions


Пред Паметника на победата шейновци и гости се поклониха пред паметта на загиналите руски войни и български опълченци за свободата на България. „Многобройни са битките на българина по пътя към свободата. Многобройни са епопеите – Шипченска, Одринска, Дойранска, Добруджанска – знаем ги, помним ги и ги почитаме. Как бихме били ние, ако нямаме историческата памет за онова трагично, но славно Априлско въстание, в което българинът доби вяра, че неговото освобождение е възможно и кали готовността си да умре за своята свобода“, каза в словото си кметът на Шейново Петя Лейкова.

Хронологията на боевете бе припомнена от секретаря на Народно читалище „ Освобождение“ село Шейново Росица Зланкова.

Годишнината бе отбелязани и в храм „ Рождество Христово” в Шипка. В костницата на храма бе отслужена Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България.„142 години Шипка е свободна, признателна и свежда глава Пътят към свободата на Шипка е трънлив, мъчителен и страшен. Тук всеки камък е история, а ехото още разнася славата на българските опълченци и руските войни“, каза в словото си кметът на подбалканското градче Василка Панайотова. Тя припомни накратко историята на събитията довели до освобождаването на града.

Камбанен звън от храма „Рождество Христово“ възвести за 142-рата година от свободата на Шипка.

галерия снимки: 09.01.2020 - 142 години от епичните боеве при Шейново и Шипка

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: